Terezka z Tišic slepne: Oči má zdravé, přesto nevidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Terezka z Tišic slepne: Oči má zdravé, přesto nevidí!

Kromě toho, že Terezka nevidí, trpí častými bolestmi hlavy. Přesto se na svět stále usmívá.
Kromě toho, že Terezka nevidí, trpí častými bolestmi hlavy. Přesto se na svět stále usmívá. (Aha! - Daniel Černovský)

Těžké životní zkoušce statečně čelí studentka víceletého gymnázia Terezka Formánková (15) z Tišic u Mělníka. Život jí od základu změnilo onemocnění očních nervů. Nemá sice žádnou dioptrii, přesto ztrácí zrak.

Své obtíže si dívka dlouho nechávala pro sebe. „Nechtěla jsem rodiče trápit,“ přiznává s tichým úsměvem. A tak poznámky, které si nestihla udělat během vyučování, dopisovala o přestávkách. Měla samé jedničky a nikdo, a to ani učitelé, netušil, že Terezka přestává vidět. „Zjistili jsme to až na dnu otevřených dveří na gymnáziu, když nevypočítala jediný příklad, protože neviděla na tabuli,“ vzpomíná maminka Vlaďka (34). Tehdy si rodiče mysleli, že devítileté Terezce koupí brýle a vše bude v pořádku.

Už první zpráva byla zlá. „Doktorka nám řekla, že sjde o neurologický problém, že dcera má možná nádor. Další dva roky ale trvalo, než lékaři zjistili, co jí doopravdy je,“ dodává Vlaďka. Diagnóza nakonec zněla – drúzové papily. „Je to nemoc starých lidí, která vede ke slepotě. V mladém věku ji prý má v republice asi pět lidí,“ dodává maminka.

Kamarádky? Jen stíny!

Přesto všechno je Terezka jako každá slečna jejího věku. S kamarádkami, které vidí jako stíny, se parádí, nejraději poslouchá britsko-irskou chlapeckou skupinu One Direction, hraje na flétnu a klávesy. Svému handicapu čelí statečně. „Stále chodí na normální gymnázium. Používá lupu, učebnice a knížky má nahrané na CD. Pořád má jedničky. V budoucnu ji ale čeká škola pro zrakově postižené,“ bilancuje Vlaďka. Má-li Terezka dále úspěšně studovat, budou jí muset rodiče pořídit speciální počítač pro nevidomé, který stojí kolem 60 tisíc korun. A to je pro rodinu se čtyřmi dětmi závratná částka.

Chtěli byste Terezce pomoci? Napište na aha@ahaonline.cz

Co jsou drúzové papily

Na zrakových nervech se vytvářejí drobné krystalky. Ty pak znemožňují optickému nervu odvádět informaci o pozorovaném obrazu z oka do mozku a člověk přestává vidět. Nelze je odoperovat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.