To je vláda odborníků. Ale na co? Experti na průšvihy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

To je vláda odborníků. Ale na co? Experti na průšvihy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vláda odborníků! Tak byl od začátku prezentován kabinet Jiřího Rusnoka (53). Po několika měsících jeho vlády se ale mnozí lidé ptají: Kabinet odborníků? Na co, proboha? Na průšvihy? Deník Aha! zmapoval ty zatím nejviditelnější.

Jiří Rusnok (53), premiér: Šest aut krále Jiřího
Americká média upozornila na to, že ho z Valného shromáždění OSN vezlo osm aut, zatímco jiné jen jedno. „Nebylo jich osm, ale šest,“ bránil se premiér. V delegaci měl třeba manželku a dceru.

František Koníček (60), ministr práce: Fanoušův kšeft roku
Měl by dostat metál za kšeft roku. Za budovu pražského sídla pro Úřad práce stát zaplatí 300 milionů korun. Společnost, která objekt vlastnila, ji přitom získala za 140 milionů.

Miroslav Toman (53), ministr zemědělství: Vyhladil půlku úřadu
Ukázal se jako jeden z největších resortních čističů. Za jeho vlády dostalo výpověď hned devět lidí. Skončit musela například šéfka komunikace Eva Chaloupková.

Zdeněk Žák (45), ministr dopravy : Ajznboňáci, třeste se
Kámen na kameni nezůstal po jeho příchodu zejména v Českých drahách. Čelil kritice, že jeho vyhazovací smršť je ale často jen pouhým vyřizováním účtů z minulosti.


Jiří Cienciala (63), ministr průmyslu: A děti jsou zdravé?
Za náměstkyni si vybral ženu podezřelou z dohazování práce kamarádům. „Přísahala na zdraví svých dětí, že to nebyla žádná kriminalita. Neměl jsem důvod jí nevěřit,“ ospravedlňoval to.

Jan Fischer (62), ministr financí: Ženy prostě nevnímá
Jako ředitelku kabinetu si přivedl spolumajitelku firem specializovaných na veřejné zakázky. Když to prasklo, tvrdil, že o tom nevěděl a ženu nevnímal jako kontroverzní.

Jiří Balvín (60), ministr kultury: Zlatá kaplička vře
Musel vysvětlovat vazby na kmotra Romana Janouška, ale i to, proč odvolal šéfa Národního divadla. To vzbudilo velký odpor nejen herců první scény a Balvín musel couvnout.
Jan Kohout (52), ministr zahraničí: Na just knížeti...
Vyčistit svůj resort od nepohodlných podřízených se nebál ani on. O místo mimo jiné přišla pravá ruka jeho předchůdce Karla Schwarzenberga (TOP 09) Kateřina Weissová.

Martin Pecina (45), ministr vnitra: Šiju, šiju si zakázku
Jeho ministerstvo chce nakoupit 24 nových limuzín pro ochranku prezidenta a ústavních činitelů za zhruba 48 milionů. Zakázky by měly být šity na míru přímo konkrétnímu zadavateli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.