Langerová si zazpívala s Nelinkou: Ta ji ale nikdy neuvidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Langerová si zazpívala s Nelinkou: Ta ji ale nikdy neuvidí!

Na loňském benefičním koncertě Světlo pro Světlušku se nedalo přehlédnout malou světluščí vílu, která zpívala s Anetou. Jejich společná píseň Jsi Světluška má sklidila velký potlesk.
Na loňském benefičním koncertě Světlo pro Světlušku se nedalo přehlédnout malou světluščí vílu, která zpívala s Anetou. Jejich společná píseň Jsi Světluška má sklidila velký potlesk. (Foto pro Aha! – Martina Kaderková, Dalibor Puchta)

 Pro rodiče je obrovským šokem, když se očekávané miminko narodí postižené. Celý svět se převrátí naruby. Pro většinu naprosto nezvladatelná situace. Mnohé české celebrity se proto aktivně věnují charitě a mezi ně patří i zpěvačka Aneta Langerová (26), která je patronkou všech nevidomých. A její vděčnou fanynkou je i jedenáctiletá Nela F. z Prahy, která díky Anetě může žít alespoň trošku normální život.

Nelinka nikdy nepoznala světlo, slepá se už narodila dvěma naprosto zdravým rodičům. Kvůli práci se rodina přestěhovala z Ostravy do Prahy, takže si musela zvykat nejen na neznámé prostředí, ale i na nové kamarády. Pro »normálního« člověka je tahle dívka naprosto nepochopitelným úkazem. Chodí do školy Jaroslava Ježka, specializované školy pro zrakově postižené, hraje na flétnu a zpívá ve sboru a na koncertech.

Navíc je upovídaná a pořád něco čte - samozřejmě za pomoci Braillova písma. O Anetě hovoří jako o velké kamarádce. „Nelinka. Vždy, když slyším tohle jméno, vybaví se mi náš rozhovor o tom, jak světlušky vypadají, jak létají. Pak jsme si dokonce i tajně naplánovaly světluščí let,“ prozradila Langerová, která je patronkou projektu Světluška a díky ní se všem zrakově postiženým nadělilo už 11,6 milionu korun.

„Díky pomoci asistentů může být Nelinka a další nevidomí daleko samostatnější,“ řekla deníku Aha! Štěpánka Batíková ze Světlušky. Asistenti jsou sice dobrovolníci, ale jejich zaškolení něco stojí. „Nela není téměř nikdy smutná. Je to ohromně zvídavá mladá slečna, zajímá ji úplně všechno,“ vzpomíná jeden z dobrovolných asistentů Okamžiku, organizace, které Světluška přispívá na výcvik asistentů.

Nelinka si s Langerovou velmi rozumí, dokonce si naplánovaly tajný světluščí let.

Co je Světluška?
Jde o dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu založený na solidaritě a dobré vůli lidí, kteří se rozhodli darovat nevidomým trochu světla. Světluška z posledního ročníku sbírky podpořila nevidomé částkou 11,6 milionu korun. Částka ve výši 5,2 milionu korun byla rozdělena mezi 183 nevidomých dětí a dospělých již v průběhu roku.

Co je Braillovo písmo?
Je to speciální druh písma, resp. systému psaní, určeného pro nevidomé, slabozraké a lidi se zbytky zraku. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem.



Přečtěte si
daiena
9. 3. 2013 • 01:14

Jen tak dál, no a ať vás je víc aktivních. Taky se snažím pár let a moc ráda.

daiena
9. 3. 2013 • 01:13

Přesně, patlat se jde pod jinými články.

klidek.pianko
9. 3. 2013 • 01:11

nepitvala bych tady co a jak. Prostě jen k Světlušce a článku!.........

klidek.pianko
9. 3. 2013 • 01:10

moc fajn

lillyli
8. 3. 2013 • 13:38

protože je přirozená, nikam se necpe...např. do pofiderních soutěží, kde v porotě zasedá pornoherec a nevykřikuje přitom do světa, že pro ni je to čest Do žádného bulváru neposílá fotky z dovolené nebo fotky svojí rodiny, nenavštěvuje umírající herečky s fotografem v zádech, ap.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.