Od letu Vladimíra Remka do vesmíru uběhlo 35 let: Doprovázel ho Švejk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Od letu Vladimíra Remka do vesmíru uběhlo 35 let: Doprovázel ho Švejk!

1978 - Vladimír Remek v době svého letu do vesmíru...
1978 - Vladimír Remek v době svého letu do vesmíru... (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK, ara)

Kdo si myslí, že jediným Čechem ve vesmíru byl Vladimír Remek (64), mýlí se. První československý kosmonaut si totiž s sebou na cestu mezi hvězdy vzal figurku Švejka. Právě dnes je tomu 35 let.

Piloti Sojuzu 28 měli sice na dekagramy spočítané, co si sebou mohou vzít, Remek si českou národní románovou postavičku přibalil k ostatním věcem. „Měl jsem také pár fotografií, známek a obálek k orazítkování přímo na oběžné dráze. Vyfasovali jsme i speciální razítko a zřídili tak první vesmírnou poštu,“ vyprávěl kosmonaut.

Ze sentimentu měl s sebou také nášivku 1. československého leteckého stíhacího pluku Zvolenský z Českých Budějovic, u kterého předtím létal.

Myslel ale také na svého kolegu Oldřicha Pelčáka, který k letu do vesmíru vybrán nebyl a musel zůstat doma. Před odletem se totiž rozhodovalo, který z nich dvou bude ve vesmíru reprezentovat tehdejší Československo.

„Kromě Švejka jsem vzal i krojovanou panenku z Moravského Slovácka, odkud je Olda Pelčák. Domluvili jsme se, že ten, kdo z nás nakonec poletí, vezme do vesmíru něco od toho druhého,“ dodal.

Před 35 lety Remek letěl s Alexejem Gubarevem (81), který také musel projít v plné konkurenci tvrdými testy. Ve vesmíru strávili osm dní – přesně 190 hodin a 18 minut, do Kazachstánu se vrátili 10. března 1978.

Europoslance za KSČM Remka si nyní přeje nastupující prezident Miloš Zeman jako velvyslance v Rusku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.