Blíží se zima, jak obléknout a chránit svého psa? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Blíží se zima, jak obléknout a chránit svého psa?

Štěně Dagmar Havlové. Jaký asi dostane na zimu obleček?
Štěně Dagmar Havlové. Jaký asi dostane na zimu obleček? (Aha! – Roman Souček, foto pro Aha! – Martin Říha)

Blíží se zima, přituhuje a vy jste zachumláni do šál a kabátů až po uši; díváte se na svého pejska a přemýšlíte, jak je na tom on? Není mu zima? Bingo! Je! A když padnou teploty hodně hluboko, klepe se i statnější jedinec jako ratlík. Ven by ho nevyhnal, a vy ho přesto táhnete na procházku? Tak mu vyberte mu nějaký pěkný obleček, který ho zahřeje a zároveň bude slušet. I pejsci si na to potrpí! Přinášíme vám užitečné rady a tipy!

I když se na první pohled může zdát, že pejskaři už nevědí, jak by svého drobečka zviditelnili, mají oblečky pro psy především ochrannou funkci. Doporučují je veterináři, a to nejen pro yorkšírské teriéry, naháče a jiná krátkosrstá plemena. Platí to i pokud je váš věrný kamarád starý, nemocný nebo citlivý na změnu teplot. Kolekce oblečení se neomezuje jen na léto a zimu, ale i na přechodná mezidobí v podobě jarních a podzimních plískanic.

Pro oblečky se osvědčily zejména materiály, které zvíře nedráždí, umožňují mu pohodlné nošení a snadno se udržují. Dříve hojně používaný šusťák se ukázal jako nevhodný. Svým zvukem zvíře znervózňuje, a proto ho většina psů na sobě nesnese. Hitem se naopak stal příjemně hřejivý fleece, imitace kůže, džínsovina nebo manšestr.

Linda Procházková, majitelka psího salonu radí:

JAK BY MĚL VYPADAT OBLEČEK PRO PSA?
Obleček by měl být v první řadě funkční a nebránit psovi v pohybu. Na to bohužel v dnešní době spousta značek nehledí a produkují oblečky primárně vizuálně atraktivní.

POZOR! Třeba taková kapuce absolutně postrádá u psa smysl. Je spíše zbytečnou ozdobou, navíc psovi většinu času vadí, jelikož má velmi citlivé uši a ty kapucka téměř nepřetržitě dráždí.

JAKÉ JSOU DRUHY OBLEČKŮ?
Oblečků je v dnešní době nepřeberné množství od svetříků přes pláštěnky až po péřové bundičky a kabátky. Ale nechybějí ani trička, mikiny, botičky a třeba župany. Při výběru vhodného oblečku samozřejmě záleží na počasí a rase psa. U nás se snažíme prodávat výhradně oblečení funkční, to znamená bez zbytečných ozdob a ve většině případů nepromokavé. Pro psa je lepší nemít na sobě nic než nosit na zádech mokrou deku v podobě promáčeného svetříku.

LIŠÍ SE NĚJAK OUTFIT PRO VELKÉ A MALÉ PSY?
Pro malé psy je výběr větší, je to logické, jsou choulostivější. Pro větší psy máme převážně pláštěnky, které ocení každý, kdo má velkého psa doma v bytě či domě a nechce malovat po každém venčení v dešti, když se pak pes v chodbě oklepe. Ať už je pes velký, či malý, genetický vývoj a přešlechťování prakticky všech plemen jim ubraly na jejich přirozené obranyschopnosti. Navíc s námi psi žijí v přetopených domácnostech mnohdy s podlahovým vytápěním, které jejich imunitě také neprospívá. V dnešní době tedy není ostuda obléknout třeba i labradora.

KDY A DO ČEHO TEDY PEJSKA OBLÉKNOUT?
Pejskovi samozřejmě neprospěje, když ho začneme oblékat do teplé bundy příliš brzy, řekněme když jsou venku ještě teploty vysoko nad nulou. Každý pes má přirozenou termoregulaci a vydrží v pohybu do -5 °C stupňů bez oblečku.

TIP! Raději doporučujeme přidat do stravy vitaminy či jiné přípravky na podporu imunity a oblékat až později. POZOR! I když máte módní výstřelek, nemůžete do něj psa oblékat v -20 °C a zároveň v 5 °C!

Něco jiného jsou svetry, ty profouknou a zahřejí méně, ty můžeme oblékat dříve, ale v žádném případě je neoblékáme do deště, to by bylo více na škodu než k užitku. Do sychravého počasí jsou ideální pláštěnky, t y sice nezahřejí, ale chrání proti větru a srst zůstane suchá.

JAKÉ OBLEČKY JSOU V MÓDĚ? TÝKAJÍ SE PSÍCH SVRŠKŮ NĚJAKÉ TRENDY?
Kolekce znamená vždy pár nových kusů na sezonu od dané značky. Často střih zůstává stejný a obměňují se pá r let po sobě jen barvy. Málokdo hledí na to, co je právě aktuální, důležité je spíš jakou barvu má ten konkrétní pes, a tudíž jaká barva a stř ih mu sluší nejvíce. Absolutní minimum lidí se snaží sladit oblečení své a svého psa. Lidi také dost hledí na cenu oblečku, protože jeho životnost bývá hlavně u aktivních psů omezená.







Autor:  ane

Přečtěte si
koliaska
30. 3. 2022 • 13:51

Náš pes například bez oblečku v zimě ven nestrčí ani čumák. Až tak rozmazlený je. Začátkem této zimy jsem navíc zjistila, že nám asi i trochu přibral, protože do svého starého oblečku už se sotva vešel. Nakonec jsem mu teda díky https://vse-pro-zviratka.cz/oblecky-pro-psy/ vybrala nový. Ten mu podle mě i víc sluší.

tucnakjerry
6. 3. 2018 • 13:25

Nakupuji na https://www.sladimevas.cz/18-psi a dá se sladit i s paničkou...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.