20 000 000 lahví čeká ve skladech! Budou se vylévat do kanálu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

20 000 000 lahví čeká ve skladech! Budou se vylévat do kanálu?!

20 milionů lahví o průměrné výšce 30 cm, které teď leží ve skladech, by vzdušnou čarou spojilo Prahu a New York.  Města odděluje zhruba 6000 km.
20 milionů lahví o průměrné výšce 30 cm, které teď leží ve skladech, by vzdušnou čarou spojilo Prahu a New York. Města odděluje zhruba 6000 km. (Profimedia.cz, ara)

Prohibice pokračuje! Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ji navzdory mnohým očekáváním neomezil, protože situace je stále nepřehledná. Osud 20 milionů lahví s alkoholem, které majitelé barů a restaurací museli uložit do skladů, zůstává stále nejistý. Ministerstvo uvažuje o tom, že je nechá zničit. Mohou prý mezi nimi být další »metanolové dárečky«.

„Pracuje se s několika variantami, co bude po prohibici. Ta může trvat i týdny,“ řekl Aha! vyhýbavě mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Patří likvidace lahví ve skladech mezi pravděpodobnější varianty? „To zatím nevíme, a já ty varianty nechci ani naznačovat,“ dodal.

Ani zástupce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI ) Pavel Kopřiva tuto možnost nevyloučil. „Nejbezpečnější by bylo zlikvidovat všechno, ale to by bylo ekonomicky problematické. Rozhodnutí je na ministrovi. A my – ať bude jeho rozhodnutí jakékoliv – budeme dohlížet na jeho dodržení,“ řekl.

Strádají nejen prodejci, ale i likérky. Společně s distributory denně přicházejí o zhruba patnáct milionů korun, omezují výrobu, a dokonce uvažují o propouštění. Státní kasu pak omezení prodeje alkoholu stojí pětadvacet milionů denně.

Alkoholové aktuálky

Norsko: Úřady tápou! Těžké kritice podrobil české úřady norský lékař, který přivezl lék fomepizol pro otrávené pacienty. Stát podle něj nemá metanolovou aféru pod kontrolou a situace v zemi je nepřehledná. Rozpovídal se o tom v tamním deníku Verdens Gang.

Už 23 obětí! V Kyjově včera brzy ráno zemřel muž (29) z Veselí nad Moravou, který se tak stal 23. obětí otravy metylalkoholem v zemi. V nemocnici ležel více než týden v kritickém stavu.

Vietnamci stáčeli! Stáčírnu nelegálního alkoholu odhalili policisté v Plesné na Chebsku. V prostorách výrobny v části Vackov zadrželi tři Vietnamce a našli etikety různých značek, sto tisíc kolků, uzávěry a prázdné lahve.

Stop, hranice! Slovensko zakázalo dovoz a prodej lihovin z Česka. Zákaz prodeje alkoholických nápojů dovezených od nás s výjimkou piva a vína už od neděle zavedlo Polsko.

Našli zásoby! Policie našla 260 litrů alkoholu s až 30% koncentrací metanolu. Ministr zdravotnictví to srovnal se zbraněmi hromadného ničení. Podezřívá také oficiální likérky, že těm ilegálním měly dodat kolky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.