Chřest je chutný lék!
Začala sezona chřestu! Přestože se v Česku pěstoval odedávna, byl takřka zapomenut. Až v posledních letech se v obchodech a na trzích objevují bílé či zelené výhonky, kterým opět pomalu začínáme přicházet na chuť. Měli bychom se mu přitom klanět, jde o potravinu přinášející nám zjara zdraví.
Chřest na zahrádce pěstuje mnoho lidí, ale místo na talíř ho v létě používají jako přízdobu do kytic. Jde o známý asparágus, lidově špargl… Proč ze země vyrýpnout už teď jeho výhonky? Je prospěšný zdraví.
„Neměl by nyní chybět v jídelníčku nikoho, kdo se snaží redukovat hmotnost. Sto gramů má pouhých 96 kJ a je lehce stravitelný, tedy ideální při redukční dietě,“ radí nutriční terapeutka Jaroslava Komárková. Upozorňuje však, že jíst by ho neměli lidé trpící dnou.
Výhonky plné zdraví
● Betakaroten – důležitý pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, prevenci proti některým nádorům.
● Vitamin C – zpevňuje cévy, dásně, podporuje tvorbu bílých krvinek, obnovu chrupavek, posiluje imunitní systém.
● Vitaminy skupiny B – důležité pro nervovou činnost, zdraví kůže, vlasů, nehtů. Působí proti únavě, nespavosti.
● Vitamin E – patří mezi antioxidanty, chrání buňky těla, např. i prevence proti rakovině.
● Kyselina listová – důležitá pro správnou krvetvorbu a v těhotenství.
● Draslík – nezbytný pro správnou funkci srdce.
● Zinek – posiluje obranyschopnost těla, nezbytný pro růst buněk, proti nechutenství.
● Hořčík – proti křečím a nervozitě – posiluje nervy a svaly.
● Fosfor – proti osteoporóze, udržuje zdravé kosti a zuby.
● Železo – důležité pro krvetvorbu, správnou činnost svalů a zdravou kůži.
● Jód – pro správnou činnost štítné žlázy, trávení tuků.
● Sodík – důležitý při tvorbě červených krvinek, pro správné trávení, proti křečím.
Recepty pro inspiraci
Chřest se šunkou
Pro 4 osoby: 500 g zeleného chřestu, 1 hlavička česneku, 1 šalotka, 1 bobkový list, 1 lžička másla, sůl, 4 plátky parmské šunky, olivový olej.Svařte litr a půl vody s oloupanými a překrájenými stroužky česneku, bobkovým listem, solí, šalotkou a lžičkou másla.
Chřest omyjte, odkrojte konce a asi minutu povařte v ochucené vodě. Poté ho rozdělte do čtyř svazků a každý obalte parmskou šunkou. Vyčnívající chřest potřete olivovým olejem a zapečte pod grilem asi 2 minuty. Podávejte jako předkrm nebo přílohu k masu.
Salát s chřestem
Pro 4 osoby: 400 g bílého chřestu, 200 g cherry rajčátek, 400 g různých listových salátů, olivový olej, sůl, pepř, máslo, citron.
Chřest oloupejte (bílý se vždy loupá), vhoďte do vroucí vody s několika kolečky citronu a kouskem másla a vařte doměkka cca 7 až 10 minut. Natrhejte omyté listové saláty a s rajčátky naaranžujte na talíř, přidejte chřest, ochuťte olivovým olejem s citronovou šťávou, pepřem a solí.