Nejvyšší Čech Tomáš Pustina: Chybí mu kamarádi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejvyšší Čech Tomáš Pustina: Chybí mu kamarádi!

Maminka Tomášovi nahrazuje i kamarády.
Maminka Tomášovi nahrazuje i kamarády. (Aha! – Petr Novotný)

Před rokem prodělal komplikovanou operaci zlomené a zdeformované holenní kosti. Jak se má český obr Tomáš Pustina (34) dnes? Prakticky nechodí, upadá do ponurých nálad, problémy se kupí.

Při své výšce 224 cm a úctyhodné váze 170 kg nemá život vůbec jednoduchý. Veškerou péči o něj statečně zvládá maminka Alena (64). Té ale doma přibyla další starost: nemohoucí manžel, který si zlomil nohu v krčku.

Tomáš se z domu dostane málokdy, většinou k lékaři. „Je těžké zvládnout syna fyzicky i psychicky. Loni měl dvě operace nohou, trápí ho artróza, špatně chodí. Zachraňuje nás výtah. Když v zimě zamrzl, bylo to peklo,“ popisuje maminka.

KOLIK TOHO SNÍ?

Tomáš je vděčný strávník. K snídani spořádá půl bochníku chleba. Miluje omáčky – koprovou, rajskou, svíčkovou. „Tuhle snědl 15 švestkových knedlíků a nedávno si dal k segedínu tolik knedlíků, že jsem to přestala počítat,“ komentuje matka synův apetit. Tomu se Tomáš jen směje. „To by stálo za to zapsat do knihy rekordů!“

ZUBAŘ, ZÁSADNÍ PROBLÉM

Nejen živit nejvyššího Čecha není jednoduché. Když potřeboval zubaře, sehnat ho nebyl žádný med. Matku odmítali s tím, že si nenechají zničit křeslo. „Měla jsem plné oči slz, nakonec nám pomohl soukromý zubař v Humpolci, křeslo nechal při zemi a Tomáše ošetřil,“ vypráví Alena.

PRUDKÉ VÝKYVY NÁLAD

Na MDŽ chtěl maminku Tomáš potěšit. „Ráno před sedmou mne budí a říká: Maminko, všechno nejlepší k MDŽ, uvařil jsem ti kafe! To on stále říká: Maminečko, já tě mám rád! Někdy má ale výkyvy nálady, stoupne si vedle mne a hučí a hučí...

Já říkám proboha, buď už zticha, ale je k nezastavení.  Chybí mu společnost, kamarádi, byl by rád, kdyby za ním někdo občas zašel,“ říká paní Pustinová.

Tomáš se mezi lidi nedostane, do denního stacionáře ho máma vodit nemůže. „Kdo by toho našeho obra zvládl? Tahat ho, pomáhat mu? To bych tam musela být s ním, a tady doma zas leží táta,“ uvádí Alena. Její manžel před dvěma lety upadl a dodnes nemůže chodit.

Pustinovi žijí z důchodů a sociálních příplatků. V létě museli koupit byt, který budou dlouho splácet. V zimě Tomáše zlobily zuby, což spolklo 9 tisíc, po Vánocích se rozbilo auto, jehož oprava stála 20 tisíc.

Paní Alena přesto říká: „Peníze chybí stále, ale když nám bude sloužit zdraví, nějak přežijeme. Lidi jsou na tom hůř. Hlavně aby se Tomáš rozchodil a mohl občas mezi lidi.“

Černý humor Tomášovy mámy

„V nemocnici se mě tuhle Tomáš ptal: Mamko, že mi tady už nebudou nic dělat? A já povídám: Ale jó, zkrátěj tě tady asi o půl metru, a v duchu si říkám: Kéž by to šlo...,“ popisuje maminka Alena.

Proč tolik vyrostl?

Vše má na svědomí nadprodukce růstového hormonu, kdy se člověku nekontrolovaně prodlužují kosti a tělo dorůstá neuvěřitelných výšek.

Tomášovy míry

  • Výška: 224 cm
  • Hmotnost: 170 kg
  • Velikost bot: levá 37 cm, pravá 39,2 cm
  • Šířka dlaně: v nejširším místě 25 cm
  • Tomášova postel: 240 cm na délku

Světoví obři...

■ Prvenství drží Američan Robert Pershing Wadlow (†22), měřil 272 cm a vážil 199 kg.

■ Nejvyšší žijící člověk planety  je 259 cm vysoký ukrajinský obr Leonid Stadnik (41).

■ Turek Sultan Kosen (30) měří 247 cm. Jeho chodidlo má 36,5 cm a dlaň 27,5 cm!

...a tlouštíci

■ Nejtlustším mužem byl donedávna Mexičan Manuel Uribe (46), který vážil 560 kg. Při operaci mu odebrali 300 kilo tuku. Tlouštík se pak oženil.

■ Zdatně mu konkuroval Brit Paul Mason (51). Před operací vážil stejně jako roční hroch či samec ledního medvěda = 445 kg.

■ Američanka Pauline Potter (47) je nejtlustší žena světa, váží 320 kg.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.