Jen ho nechte, ať se bojí: Sobota s Vondráčkovou byli milenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jen ho nechte, ať se bojí: Sobota s Vondráčkovou byli milenci!

Fotografie
Fotografie (internal)

Na film dávno sedl prach. Vztah mladých milenců vzal záhy za své… Během natáčení úsměvné letní hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí (1977) se totiž děly věci.

Hlavní postavy snímku Luděk Sobota (68) a Helena Vondráčková (64) to dali dohromady a byla z toho láska jako trám! Vášnivý romantický vztah dokonce směřoval k zasnoubení! Proč zamilovanost nakonec vyprchala? A proč musel Petr Nárožný (73) alias Mydloch řídit sám lokomotivu?

Velká filmová láska...

Luděk s Helenou hráli v komedii milence. Po páté »klapce« už oba dva věděli, že »hrát« nic nemusejí… „Helena byla hezká a milá, tak jsem se do ní zamiloval,“ přiznal po letech lovestory z roku 1977 Sobota. „Byli jsme si navzájem hodně sympatičtí. Hrozně mě bavilo, že byl mladý, vtipný, hezký, uměl hrát tenis,“ dodala Vondráčková.

O tom, že jejich známost byla víc než vážná, svědčí i to, že se byli představit rodičům.  „Helenina maminka tenkrát byla v nemocnici, a tak na nás dohlížel tatínek. Dokonce jsme každý měli svůj pokoj,“ vzpomínal s úsměvem Sobota.

Jeho rodiče byli z jeho nové lásky nadšeni. „Hlavně teda maminka,“ zavzpomínal. Jenže jejich velká láska vydržela jen půl roku. „Prostě to vyšumělo. Ale nerozešli jsme se ve zlém. Na natáčení filmu Jen ho nechte, ať se bojí i na to naše příjemné pobláznění a zamilování se vzpomínám ráda. S Luďkem jsme pořád velcí kamarádi,“ uzavřela zpěvačka.

Chvíle hrůzy! Nárožný sám řídil lokomotivu!

Petr Nárožný, který ztvárnil roli žárlivého klavíristy Mydlocha, si během natáčení užil perné chvilky. A teď se držte. Ve scéně, kdy řídí lokomotivu, se nejedná o žádný podvod, mašinu skutečně »šoféroval« on sám! „Vzhledem k tomu, že v té kabině bylo strašně málo místa, tak topič i strojvůdce vystoupili a vysvětlili mu co a jak,“ zavzpomínal s úsměvem Miloslav Šimek (†63)alias ředitel divadla Karel Soukup.

„My jsme z toho měli srandu, říkali mu, to máš z toho, jak na Luďka furt vymýšlíš nějaké křivárny. Pak se na krátký čas ujala i přezdívka – mašinfíra,“ dodal Šimek. „Mašinka byla vypůjčená z cukrovaru. Já jsem strach překonal a nakonec si to i užíval. Byl to krásný pocit, vézt pět vyděšených kolegů ze štábu. Za ty všechny stresy, co pro nás chystají,“ zavzpomínal s úsměvem Petr Nárožný.

Šimek ve filmu odmítal hrát!

Miroslav Šimek, principál z tehdy populárního Semaforu, přitom ve filmu nechtěl vůbec hrát. Jeho kolegové z divadla Nárožný se Sobotou do něj ale tak dlouho hučeli, až nakonec kývl.

„Říkal jsem jim, že nejsem žádný herec, že mám rád svůj klid. A oni zase, že to nevadí. Už s tím byli až otravní. Nakonec mě ale dostali tím, když mi řekli, abych to udělal alespoň kvůli nim, že chtějí mít vzpomínku, že jsme spolu dělali,“ vysvětlil Šimek.

„Ten film je památka semaforské doby. Jen škoda že neobstál jako hudební. Znamenitý námět, ale zapamatovatelný hit neměl. Slávek tam hrál sám sebe, to jeho kantorství z filmu trochu leze. Ale i já mám blízko k pedanterii,“ dodal Nárožný.

Sobota hrál sám sebe

O Luďku Sobotovi je známo, že je technický antitalent. A tak při scéně, kdy měl přiklepnout, tedy spíše nepřiklepnout na zeď hřebíček, se opravdu vyznamenal.

„V tom záběru si s tím měl hrát tak, aby to bylo vtipný, ale aby to netrvalo déle než dvě minuty. Což o to, Luděk to hrál úžasně, nemusel se vůbec přemáhat, hrál sám sebe. Ale nebyl schopný dotáhnout to do zdárného konce. Nakonec to celé trvalo 3 minuty, 25 vteřin,“ poznamenal pamětník natáčení.

Vzpomínka na Menšíka

„Ten film byl jedna velká jízda, samá legrace. Byli jsme pořád mrtví smíchy, jak nás pan Menšík bavil. Přitom byl nemocný, měl astma a cukrovku. Už jezdil s kufříčkem s injekčními stříkačkami a prášky, ale stejně každé ráno vstával jako první, byl připravený a hned chrlil historky a bavil nás.“ Helena Vondráčková

Chyba ve filmu

Ve scéně ze závěru filmu sedí Marcela (Helena Vondráčková) s Alešem (Luděk Sobota) ve starém bytě a mají zapálenou svíčku. Ta je však hned v dalším střihu o polovinu menší. O chvíli později má ale opět původní velikost.

Víte, že...

Pro scény s hořícím domem posloužil objekt na Žižkově, který byl dva dny po natáčení zbourán?

Komedie se natáčela v Českém Krumlově a na Slapech?

Závory ve filmu se nespouštějí přes silnici, ale přes koleje?

Obec s názvem Komušín, kam jezdí Aleš Brabec (Luděk Sobota) za maminkou, opravdu existuje a nachází se u Horažďovic na Klatovsku?

Přečtěte si
winterfreshka
21. 3. 2012 • 08:42

Ty redakční šotku radši vodpal

p.r.d.e.l..hillarka
20. 3. 2012 • 12:24

závidíš jí jako mně zkaženej saláme salamneandr

p.r.d.e.l..hillarka
20. 3. 2012 • 12:22

..o tebe nikdo nestojí co? Zavři hubu když se divíš aha-aha

p.r.d.e.l..hillarka
20. 3. 2012 • 12:19

Dám si saunu a vy se tady třeba po...se....te, chudino! Já-bohatý podnikatel na to mám mám vás u p.r.d.e.l.e

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.