Výhodnější předdůchody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Výhodnější předdůchody!

 (Profimedia.cz)

Odbory se včera s vládou a zaměstnavateli dohodly, že by se od příštího roku zavedly předdůchody – možnost odejít do penze za výhodnějších podmínek než v současnosti. Novinka má platit pro všechny profese bez výjimky, tedy nejen pro namáhavá povolání.

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní, ovšem s menší penzí, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude platit.

Přispívat by na ně měli zaměstnavatelé. Lidé však budou moci využít i to, co si naspořili sami.

V souvislosti s jejich zavedením čekají změny i daně. Lidé nebudou muset započítávat do základu daně z příjmů příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění do výše 30 000 korun (nyní je limit 24 000 korun).

Co byste měli vědět

☛ O předdůchod bude možné požádat až pět let před dovršením důchodového věku, ale jen za předpokladu, že člověk bude mít naspořené dostatečné prostředky.

☛ Minimální měsíční výše bude 30 procent průměrné měsíční mzdy.

☛ Doba strávená v předdůchodu se nebude započítávat do období, z něhož se berou v potaz výdělky pro výpočet starobní penze.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.