Pohřešuje se vejce! Kdy budou opět v regálech? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřešuje se vejce! Kdy budou opět v regálech?

Kdy budou opět v regálech?
Kdy budou opět v regálech? (Aha! – Karel Kopáč, pro Aha! – Věra Knedlhansová)

Po vejcích se slehla zem! Stále více lidí si stěžuje na poloprázdné regály v obchodních řetězcích po celé zemi. V některých prodejnách dokonce vajíčka došla úplně! Co se stalo, že jde najednou o nedostatkové zboží?

Vysvětlení jsou dvě. Vajíček ubylo kvůli silným mrazům, které udeřily na slepičárny. Slepice jednoduše nenesou! A v obchodech nejsou k mání také kvůli Evropské unii. Některé velkochovy, jejichž klece jsou příliš malé a nevyhovují tak novým nařízením EU, musely být zrušeny.

Nepodařilo se jim totiž do konce loňského roku zvětšit klece tak, aby se slepice cítily pohodlněji. V celé republice je tak najednou o čtvrtinu nosnic méně! To se promítlo nejen do množství, ale i do ceny vajec. Ta vyletěla strmě vzhůru a mnohde vajíčka podražila i o třetinu. Doslova zlatá vejce!

Co na to obchodníci?

Albert

„Pociťujeme oslabení dodávek vajec. I když nízké teploty snižují produkci, současný nedostatek je způsoben spíše novou legislativou určující podmínky chovu slepic, na kterou nepřešli všichni zahraniční chovatelé a ti čeští nedokážou uspokojit poptávku. V našem řetězci prodejen Albert děláme vše pro to, abychom zákazníkům nabídli dostatečné množství vajec.“

Tesco

„K výpadku v zásobování vejci došlo jen v několika našich obchodech. V současné době jednáme s dodavateli. Dodávky byly obnoveny v pondělí, v průběhu středy až čtvrtka by již mělo zásobování probíhat standardně.“

Lidl

„Zaregistrovali jsme nižší nabídku na dodávky vajec od českých dodavatelů. Děláme maximum pro to, abychom měli na prodejnách vždy dostatek vajec pro všechny zákazníky.“

InterSpar

„V současné době neevidujeme žádný problém na trhu s vejci, vše je v pořádku.“

Penny Market

„Žádný problém s dodávkami vajec jsme nezaregistrovali. Mrazivé počasí tedy nemělo žádný vliv na zásobování našich řetězců vejci.“

Věděli jste, že…

Slepice ročně snese 240 až 360 vajec.

Největší vejce na světě pochází z Česka a snesla ho slepice Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku v lednu 2005. Rekordman měl na výšku téměř 9 cm, vážil 210 g a měl obvod 21 cm.

Vejce ve skořápce se nesmí vařit v mikrovlnce, protože by explodovalo.

Vaječný bílek tvoří asi dvě třetiny váhy vejce.

Bílá vajíčka snášejí slepice s bílým peřím, kropenatá a dohněda zbarvená drůbež vejce hnědá.

Čím nahradit vejce?

Nesehnali jste ve svém obchodě vejce? Nezoufejte! Téměř ve všech situacích v kuchyni ho lze poměrně efektivně nahradit!

Prášek do pečiva

1 sáček odpovídá 1 až 2 vajíčkům. Smícháme ho se lžící vody a lžící octa nebo s 1/2 lžíce oleje a 1/3 lžíce vody.

Solamyl

Je vhodný jako pojivo do těsta na bramborák, palačinky, lívance, bramborové placky, obalování řízků či do cukroví.

Droždí

1 sáček instantního droždí rozpusťte ve 1/4 sklenice horké vody. Získáte tak náhradu za 1 až 2 vejce.

Želatina

1 sáček nahradí 3 vejce.

Xantamová guma a Psylium

Xantamovou gumu do kynutých těst se doporučuje používat zejména v případě, vaříteli nejen bez vajec, ale i bez mouky. Psylium je možné koupit v lékárně i bez předpisu. Kávovou lžičku přidáte do hrnku vody a necháte nabobtnat. Vznikne želé, které se používá do kynutých těst.

Tip Aha!

Pokud připravujete buchty, koláče, vdolky, vánočky, mazance, houskové knedlíky či karbanátky, nemusíte vejce do kynutého těsta dávat vůbec. Pokud je součástí těsta tuk nebo mléko, musíte těchto surovin přidat trochu více.

Autor:  ajd

Přečtěte si
vtipalek
11. 3. 2012 • 07:40

to se vám zase podařilo napsat kravinu.....a co takhle slepice s černobílým peřím snáší černobílá vejce?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.