Zločinec Tomáš Pitr: Z vězení ve Švýcarsku na svobodu? Luxus čeká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zločinec Tomáš Pitr: Z vězení ve Švýcarsku na svobodu? Luxus čeká!

Pitrova luxusní vila je připravená na jeho návrat.
Pitrova luxusní vila je připravená na jeho návrat. (Aha! – Petr Novotný, Alexandr Malachovský, Karel Kopáč)

Tomáš Pitr (40) připravil stát o tři čtvrtě miliardy korun. Za to dostal po dlouhých průtazích šest let kriminálu. Jenže uprchl a skrýval se v zahraničí. Po třech letech, v červenci 2010, byl dopaden ve Švýcarsku. Po půlroce Švýcaři rozhodli o jeho vydání do ČR a policie připravuje jeho přepravu do země. Co bude pak? Může být propuštěn na svobodu!

Je dobré připomenout, že pokud se z kumpána dalších mafiánů – zastřeleného Františka Mrázka (†47) a uprchlého Radovana Krejčíře (43) – stane svobodný pán, má si kde užívat. Zatímco se ukrýval v zahraničí, dělníci mu v Jesenici u Prahy dostavěli luxusní palác s modrou střechou.

Vila za nejméně sto milionů korun s bazénem, fitcentrem, desítkou ložnic a pozemkem o výměře téměř 10 tisíc metrů čtverečních je obehnaná vysokým náspem. Aby si v ní Pitr mohl nerušeně užívat a rozhazovat miliony.

Povolili obnovu procesu

Zajímalo by vás, jak se takový gauner může dostat na svobodu? Pražský městský soud v listopadu povolil obnovu procesu. Pokud bude mít odvolací vrchní soud stejný názor, Pitr přestane být v pozici odsouzeného. Soudce Tomáš Durdík doplnil, že by pak do Švýcarska musela putovat i nová žádost o vydání, a to již nikoliv k výkonu trestu, nýbrž jen k trestnímu stíhání.

„V případě, že by byl poté vydán k dalšímu stíhání v ČR, museli bychom rozhodovat o případném uvalení vazby, přičemž by se na něj hledělo jako na osobu, která dosud ve vazbě ještě nebyla,“ poznamenal pro novinky.cz Durdík.

Švýcarský kriminál? Je jako hotel!

Věznice ve švýcarském Churu, kde Tomáš Pitr nyní pobývá, se dá srovnat s čtyřhvězdičkovým hotelem. Místo pruhovaného mundúru nosí značkovou teplákovku a tenisky, při nástupu dostal novou matraci, přikrývku a polštář. Kouká na LCD televizi, nebo hraje šachy či si pouští CD a DVD na počítači.

A o jeho stravě se může zdát většině z nás. Dostává ryby, drůbeží a hovězí maso, vždy s velkým množstvím zeleniny. Režim si přizpůsobuje podle svých představ. „Tom vstával hodně pozdě, dal si oběd a pak denně pět hodin telefonoval s právníky. Pak třeba hrál šachy, cvičil, četl noviny,“ popsal jeho bývalý spoluvězeň.

Jak to všechno začalo

● Ve škole Tomáš Pitr úspěšný nebyl, nedokázal dostudovat strojní průmyslovku.

● Na začátku 90. let zbohatl díky obchodům s rumem, poté měl velkoobchod s potravinami.

● V polovině 90. let koupil část podniku Balírny, z nějž se vyvinula pozdější Marila (firmu prodal v roce 2007). V minulosti byly v Pitrově skupině i konzervárny Seliko (od roku 2000 v likvidaci).

● V roce 2000 Pitr se společníky po pádu IPB ovládl za nejasných okolností společnosti Setuza a Milo Surovárny. Následně vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit, které tím způsobili škodu přes 700 milionů korun.

● V roce 1994 měl Pitr s dalšími čtyřmi muži, mimo jiné podnikatelem Miroslavem Provodem, uzavírat fiktivní smlouvy, čímž stát připravili o více než 58 milionů Kč.

Autor:  wer

Přečtěte si
pelagie
5. 2. 2012 • 08:33

velký b.o.r.d.e.l , nechápu jak mohl utéct do zahraničí , jiného člověka, který neprovede ani procento toho čeho se dopustil on , zavřou do vazby a pak putuje hned do výkonu trestu . Mám pocit, že ví hodně o těch nahoře a proto mu byl dán prostor, aby zmizel ...

bobosa
4. 2. 2012 • 21:26

Toto si muze dovolit jen zlodejska luza poslancu a jinych hajz..lu..

illis
4. 2. 2012 • 19:56

vysmívá, u nás žádná spravedlnost neexistuje, bohatší budou ještě bohatší z práce svých pracovníků, chudí ještě chudší a mezi nimi už nic. Ať si Pitr ten kýčovitý luxus užívá, stejně na něho jednou dojde. A ta modrá střecha, to je děs a běs . Je vidět podle příšerného vzhledu baráku, že mít peníze není vždy výhra . Do hlavy se mu totiž inteligence nenaleje . Podívejte se na Mrázka, byl bohatý, velmi bohatý a k čemu mu to bylo. Spravedlnost nebude až tak slepá .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.