PROSTŘENO: Honza se potí, štítí se Michaela! +RECEPTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PROSTŘENO: Honza se potí, štítí se Michaela! +RECEPTY

Honza se při vaření zapotil...
Honza se při vaření zapotil... (TV Prima)

Honza se Michaele nemůže za žádnou cenu zavděčit. Po chuti jí není jeho menu, nelíbí se jí jeho pestrý byt a nemůže přenést přes srdce, že se příliš potí. Kam tohle povede?

Michaela má o Honzovi jasno. Stačil jí pouhý jeden den k tomu, aby si o něm udělala obrázek: „Neudělal na mě estetický dojem. Jsem zvědavá, jak bude stolovat. Včera mu ani nevadilo, že nám podával ruku a měl ji upocenou.“

Největší kritička středočeské sestavy si je jistá tím, že gastronomická pravidla nejsou jeho parketou, a sleduje každý nedostatek, na který jej může s radostí upozornit. Částečně s ní souhlasí i Jarka, podle níž Honza nezvolil pro tuto příležitost zrovna nejvhodnější oblečení. Vypadal spíše, že se chystá do hospody, než na večeři se čtyřmi dámami.

Největší zvědavost v Michaele vzbuzovala jeho »píchaná« buchta. „Ano, je to typický dezert pro muže. Doufám, že mě neurazí,“ řekla s opovržením. A neodpustila mu špatně otočený nůž u talíře ani cibuli, kterou na své špízy zužitkoval beze zbytku. A proč vlastně šneky z listového těsta podával s nektarinkou?

Příliš nadšení Honza u hostů nevzbudil ani při zábavě. Předvedl jim autodráhu svých dětí, což bylo podle Michaely nudné a infantilní.

Jak si Honza povede v bytě připomínajícím pestrobarevný cirkus? Sledujte Prostřeno na Primě.

UVAŘTE SI HONZOVO MENU!

Slaní šneci

1 balení listového těsta (nejlépe rozválený plát na pečicím papíru)

150 g anglické slaniny

1 velká cibule

100 g eidamu (vcelku)

100 g Nivy

1 žloutek

120 g zakysané smetany.

Postup:

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a na pánvi bez přidání tuku zpěníme do zlatova. Nastrouháme sýry, přidáme žloutek, zakysanou smetanu a vychladlou cibuli se slaninou. Směs natřeme ve slaboučké vrstvě na vyválené listové těsto a zabalíme do rolády. Dáme do lednice. Pokud chceme proces tuhnutí urychlit, můžeme i do mrazáku (lépe se pak krájí). Po vyndání nakrájíme roládu na kolečka, položíme je na plech s pečicím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě. Prvních deset minut neotevíráme a pečeme dozlatova.

Teplota: 200 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: předkrm / pečení

Špízy pana Šímy, šťouchané brambory

Ingredience:

750 g vepřové panenky

500 kg kuřecích prsou

400 g slaniny

1 klobáska

3 cibule

2–3 papriky

1 klas kukuřice (kolečka)

máslo

sůl

pepř

1 lžíce sójové omáčky

1 lžička sušeného česneku

1 lžička grilovacího koření

1 lžíce instantní jíšky

1 kg brambor.

Postup:

1. Maso ochutíme solí, pepřem a grilovacím kořením a nakrájíme na kostky. Kuřecí obalíme slaninou. Střídavě na jehly napichujeme maso, cibuli, maso, papriku, maso, klobásu, maso, kukuřici. Do pekáče nakrájíme cibulku, malinko podlijeme vodou a vyrovnáme špízy. Přiklopíme a pečeme doměkka pod pokličkou při 180 stupních. Po upečení maso vyjmeme a do výpeku přidáme sójovku, sušený česnek a špetku grilovacího koření. Šťávu zahustíme jíškou, zamícháme, vrátíme špízy a deset minut necháme v troubě dojít.

2. Uvaříme brambory doměkka. Na pánvičce osmahneme slaninu s cibulkou, lehce zpěníme, přidáme k bramborám a rozšťoucháme.

Teplota: 100 a 180 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření / pečení

Píchaná buchta

Ingredience:

300 g polohrubé mouky

180 g pískového cukru

1 prášek do pečiva

1 vejce

1 lžička citronové kůry

250 ml mléka

7 lžic oleje.

Na polevu:

120 g másla

120 g cukru

1 kakaový pudink

3 lžíce mléka

3 lžíce kakaa

2 lžíce rumu

kokos na posypání.

Postup:

1. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Přidáme vejce, mléko, olej a vymícháme těsto, které nalijeme na vysypaný nebo papírem vyložený plech. Dáme péct na 150 stupňů do trouby.

2. Všechny ingredience na polevu smícháme a chvilku je zahříváme ve vodní lázni. Do ještě teplé buchty napícháme držátkem vařečky díry, které zalijeme polevou. Necháme trošku zatuhnout, moučník posypeme kokosem a dáme vychladnout.

Teplota: 150 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 5

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: do 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Recipe category: moučník / pečení

Video se připravuje ...



Přečtěte si
winterfreshka
30. 11. 2011 • 15:54

Nedivím se,pohled na upoceného,čpějícího Honzu moc chuti k jídlu člověku nepřidá.Je opravdu jednoduchý,sebezahleděný.Dostala tu voňavou pecku z první ruky.také by se mi zvedl kufr.Jsou však lidé,co jim toto klima nevadí a není cizí.K aždý jsme nějaký.

atramka
29. 11. 2011 • 19:52

presne si to vystihla. Lezie mi na nervy -to nejím, to nemusím atd. Načo tam taký človek lezie? A čo sa týka Michaely, to je kus protivnej baby, čakám čo navarí ona. Dufam,že Honza jej to vráti/aj keď nie som za taký spôsob/ale jej to prajem.

ribanka
29. 11. 2011 • 19:12

To,co tam předvádí Michaela,se mi vůbec nelíbí.Z její kritiky a poznámek bych si nic nedělala.Pořad je o vaření a ne o tom,jak se kdo oblékne,jak žije a jak bydlí.Pořad je i tom,jak je kdo společenský,tolerantní a ohleduplný,když se třeba něco nepovede.Však nejde o život,je to příležitost potkat nové lidi, seznámit se.I když si myslím,že po skončení pořadu už se nikdo určitě nebude chtít setkat s Michaelou.

avina
29. 11. 2011 • 10:19

Mám stejný názor.Když něco nejím,tak to neventiluji na návštěvě/nebo tam nejdu/!Trapné,prosazovat jen své chutě.Honza je chlap,odvážný-takové sebestředné,ctižádostivé baby mít kolem sebe...hrozné.Každý žije tak,jak mu to život dovolí.Předvádět,co mám -nemám v bytě ,je ubohé.Jedna v kraťasech-hrůza,druhá na zkoušce...trapné narcisky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.