PROSTŘENO: Honza se potí, štítí se Michaela! +RECEPTY
Honza se Michaele nemůže za žádnou cenu zavděčit. Po chuti jí není jeho menu, nelíbí se jí jeho pestrý byt a nemůže přenést přes srdce, že se příliš potí. Kam tohle povede?
Michaela má o Honzovi jasno. Stačil jí pouhý jeden den k tomu, aby si o něm udělala obrázek: „Neudělal na mě estetický dojem. Jsem zvědavá, jak bude stolovat. Včera mu ani nevadilo, že nám podával ruku a měl ji upocenou.“
Největší kritička středočeské sestavy si je jistá tím, že gastronomická pravidla nejsou jeho parketou, a sleduje každý nedostatek, na který jej může s radostí upozornit. Částečně s ní souhlasí i Jarka, podle níž Honza nezvolil pro tuto příležitost zrovna nejvhodnější oblečení. Vypadal spíše, že se chystá do hospody, než na večeři se čtyřmi dámami.
Největší zvědavost v Michaele vzbuzovala jeho »píchaná« buchta. „Ano, je to typický dezert pro muže. Doufám, že mě neurazí,“ řekla s opovržením. A neodpustila mu špatně otočený nůž u talíře ani cibuli, kterou na své špízy zužitkoval beze zbytku. A proč vlastně šneky z listového těsta podával s nektarinkou?
Příliš nadšení Honza u hostů nevzbudil ani při zábavě. Předvedl jim autodráhu svých dětí, což bylo podle Michaely nudné a infantilní.
Jak si Honza povede v bytě připomínajícím pestrobarevný cirkus? Sledujte Prostřeno na Primě.
UVAŘTE SI HONZOVO MENU!
Slaní šneci
1 balení listového těsta (nejlépe rozválený plát na pečicím papíru)
150 g anglické slaniny
1 velká cibule
100 g eidamu (vcelku)
100 g Nivy
1 žloutek
120 g zakysané smetany.
Postup:
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a na pánvi bez přidání tuku zpěníme do zlatova. Nastrouháme sýry, přidáme žloutek, zakysanou smetanu a vychladlou cibuli se slaninou. Směs natřeme ve slaboučké vrstvě na vyválené listové těsto a zabalíme do rolády. Dáme do lednice. Pokud chceme proces tuhnutí urychlit, můžeme i do mrazáku (lépe se pak krájí). Po vyndání nakrájíme roládu na kolečka, položíme je na plech s pečicím papírem a pečeme ve středně předehřáté troubě. Prvních deset minut neotevíráme a pečeme dozlatova.
Teplota: 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: předkrm / pečení
Špízy pana Šímy, šťouchané brambory
Ingredience:
750 g vepřové panenky
500 kg kuřecích prsou
400 g slaniny
1 klobáska
3 cibule
2–3 papriky
1 klas kukuřice (kolečka)
máslo
sůl
pepř
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička grilovacího koření
1 lžíce instantní jíšky
1 kg brambor.
Postup:
1. Maso ochutíme solí, pepřem a grilovacím kořením a nakrájíme na kostky. Kuřecí obalíme slaninou. Střídavě na jehly napichujeme maso, cibuli, maso, papriku, maso, klobásu, maso, kukuřici. Do pekáče nakrájíme cibulku, malinko podlijeme vodou a vyrovnáme špízy. Přiklopíme a pečeme doměkka pod pokličkou při 180 stupních. Po upečení maso vyjmeme a do výpeku přidáme sójovku, sušený česnek a špetku grilovacího koření. Šťávu zahustíme jíškou, zamícháme, vrátíme špízy a deset minut necháme v troubě dojít.
2. Uvaříme brambory doměkka. Na pánvičce osmahneme slaninu s cibulkou, lehce zpěníme, přidáme k bramborám a rozšťoucháme.
Teplota: 100 a 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / vaření / pečení
Píchaná buchta
Ingredience:
300 g polohrubé mouky
180 g pískového cukru
1 prášek do pečiva
1 vejce
1 lžička citronové kůry
250 ml mléka
7 lžic oleje.
Na polevu:
120 g másla
120 g cukru
1 kakaový pudink
3 lžíce mléka
3 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
kokos na posypání.
Postup:
1. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Přidáme vejce, mléko, olej a vymícháme těsto, které nalijeme na vysypaný nebo papírem vyložený plech. Dáme péct na 150 stupňů do trouby.
2. Všechny ingredience na polevu smícháme a chvilku je zahříváme ve vodní lázni. Do ještě teplé buchty napícháme držátkem vařečky díry, které zalijeme polevou. Necháme trošku zatuhnout, moučník posypeme kokosem a dáme vychladnout.
Teplota: 150 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: moučník / pečení