S Aha! na rybách: Nejlepší živočišné nástrahy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

S Aha! na rybách: Nejlepší živočišné nástrahy!

Tuhle rybku ulovil herec Rudolf Hrušínský na tři moučné červy.
Tuhle rybku ulovil herec Rudolf Hrušínský na tři moučné červy.  (Aha! – Dan Černovský)

Živočišná nástraha rybě imituje kořist, která spadla do vody, nebo v ní přímo žije. Abychom otupili ostražitost lovené ryby, musí si nástraha pokud možno uchovávat svůj původní tvar.

Na háček ji napíchněte tak, aby z ní nevyhřezly vnitřnosti a nepotrhala se. Zároveň by měl rybář napodobit její přirozený pohyb ve vodě. »Topícího se tvora« nevláčet proti proudu, živé rybce zase nechat volnost. Deník Aha! vám v dnešním díle rybářského seriálu představí nejznámější živočišné nástrahy.

Žížala

Univerzální nástraha, která se hodí na všechny druhy ryb kromě štiky a candáta. Ačkoliv tito dravci někdy žížalou nepohrdnou. Aby nebyla žížala slizká a křehká, dává se na tři dny do nádoby s vlhkým mechem, kde se vyčistí a ztuhne. Na háčku je nejúčinnější pohyblivá. Proto ji nenapichujeme podélně, ale napíchneme ji dvakrát či třikrát na různých místech.

Mouční červi

Larvy potemníka moučného jsou o něco tvrdší než jiní červi. Napichují se pod rohovité články povrchu těla. K vodě je nosíme ve vzdušném sáčku naplněném pilinami. Slouží jako nástraha na všechny druhy nedravých ryb a na okouna.

Chroust

Chrousti se hodí jako nástraha na ryby s větší tlamou, jako jsou tloušti, jeseni, boleni, ale i větší kapři. Nastražujeme ho tak, že rybářskou jehlu zapíchneme do zadečku a ven s ní vyjdeme krčním pancířem. Jehlou pak protáhneme návazec s velkým háčkem nebo trojháčkem, který pomocí návazce vtáhneme do těla.

Živá rybka

Živé rybky se používají jako nástraha při lovu dravých ryb. K nejběžnějším nástražným rybkám patří hrouzek, střevlička, slunka a hořavka. Na větší dravce lze nastražovat i karase, ježdíka či plotici. Na háček bychom měli rybku napíchnout tak, abychom ji co nejméně poškodili a mohla se pokud možno volně pohybovat. Háček zapichujeme nejlépe do horního nebo spodního pysku rybky, případně ho můžeme vetknout do hřbetní části.

Maso

Používáme zejména játra, slezinu a míchu. Ale pozor! Maso se ve vodě rychle vylouhuje a je třeba ho vyměnit. Na tlouště je lépe nastražit drůbeží játra, vepřová ani telecí mu nechutnají.

Zakázané nástrahy!

Někteří živočichové jsou v Česku hájeni a nesmějí se jako nástraha k rybolovu používat. Jde zejména o škeble, žáby i pulce a raky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.