Radioaktivní mrak z Japonska: Rychle se blíží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Radioaktivní mrak z Japonska: Rychle se blíží!

Fotografie
Fotografie (internal)

Obavy se vyplnily! Radiace z poškozené japonské elektrárny Fukušima prý dorazí nejpozději zítra nad Česko. Máme se bát a raději nevycházet z domu?

„O víkendu k nám přijde chladné severozápadní proudění s teplotami 5 až 9 °C a od vyšších poloh bude sněžit,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. A právě v severozápadním proudění je potíž! Vzduch k nám totiž půjde i z Islandu, kde se nachází radioaktivní částice, které tam přistály po dlouhém putování z Japonska.

Němci a Francouzi nás straší

Německý úřad pro životní prostředí sdělil, že radioaktivní prach měl nad střední Evropu dorazit dokonce už během včerejška. Vzrůst radioaktivity zaznamenaly i měřicí stanice ve Francii. „Francouzi říkají, že jde o tisíckrát až desettisíckrát menší vzrůst radioaktivity, než při výbuchu Černobylu. A s tím souhlasíme,“ prohlásila Dana Drábová, šéfka Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

Únik radioaktivity srovnala se zkouškami jaderných zbraní, které se kdysi dělaly v Tichém oceánu: „Tehdy bylo zamoření Evropy větší.“

Čeští vědci uklidňují...

S názorem francouzských a německých vědců, kteří očekávají zvýšení radiace, však nesouhlasí Český hydrometeorologický ústav. Ten tvrdí, že částice se k nám nedostanou. „Částice vyletí z elektrárny, pohybují se vzduchem a do vzdálenosti několika desítek až stovek km od zdroje spadnou do moře. Nemáme důvod k obavám,“ prohlásil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Jak se měří radioaktivita?

Nad úrovní radiace na našem území bdí Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Provozuje tzv. »síť včasného zjištění« se 71 měřicími body, které automaticky posílají data na zpracování. Síť je doplněná o dalších 51 detektorů u jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Celkem je pak na území ČR zhruba 300 detekčních míst. Vzorky zpracovává až dvanáct odborných laboratoří. Odborníci pitvají vzdušné aerosoly, prachové spady, potraviny, pitnou vodu, krmivo apod.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.