Komunistické hlasatelky - Rakovina a zavržení od kolegů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Komunistické hlasatelky - Rakovina a zavržení od kolegů!

Saskia Burešová se dodnes pravidelně objevuje na obrazovkách České televize.
Saskia Burešová se dodnes pravidelně objevuje na obrazovkách České televize.

PRAHA – Pamatujete na Dagmar Dvořáčkovou (†51) a Zdenu Vařechovou (†58)? Dvě legendární televizní hlasatelky, které obrazovkám vévodily v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.



Z jejich hlasatelské zlaté éry už zůstává jen jejich souputnice Saskia Burešová (59). A jak dopadly? Zatímco Dvořáčkovou po její smrti na rakovinu ledvin její kolegové a přátelé oplakali, na Vařechovou zanevřeli!

„Dáša byla nádherná ženská,“ vzpomíná na hlasatelku Dvořáčkovou její kamarád jazzman Laďa Kerndl (61). „Seznámili jsme se v nočním klubu hotelu Internacional, kde jsem zpíval. Jí se hrozně líbily moje písničky, a dokonce mi napsala nádherný text na mé první album. Jmenoval se »Jsi můj zázrak lásky, kterou jsem už vzdal«,“ říká Kerndl.
„Poté onemocněla rakovinou ledvin. Když jí jednu odoperovali, rakovina zasáhla i tu druhou, a Dáša zemřela,“ dodává Kerndl s tím, že se tak stalo krátce poté, co se jemu a jeho ženě Miladě narodila dcera Tereza (19).

Kliknutím zvětšeteNa Zdenu Vařechovou si dnes už můžeme vzpomenout jen díky filmům, ve kterých si zahrála »samu sebe«. V populární Vesničce mé, střediskové třeba z televizní obrazovky »nastavuje zrcadlo soudobé společnosti«, a mihla se i v řadě dalších filmů. Ve své době uváděla nezapomenutelný, často velmi propagandistický pořad Křeslo pro hosta. Také Saskia Burešová na ni vzpomíná v jednom ze svých rozhovorů jako na prověřenou komunistku. „Na Silvestra v poledne běžel Husákův projev, a to směla hlásit jenom Zdena Vařechová, která byla dostatečně prověřená. Kliknutím zvětšeteDenní službu měl třeba někdo jiný, ale věta »Milí diváci, nyní vystoupí prezident republiky a generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák« patřila jenom jí,“ říká Burešová.
V roce 1988 si její odchod z televize vyžádali ostatní kolegové, a Zdena Vařechová zemřela v ústraní a zapomnění.

Zbývající legendou televizního hlasatelství té doby je tak jen Saskia Burešová, která na obrazovce zůstává i dnes. Uvádí na ČT pořad Kalendárium, ve kterém vzpomíná na důležitá výročí světové i domácí historie. Mimo to hraje v divadle a i podniká, neboť je spolumajitelkou kosmetického salonu.


Autor: Petr Macek
Foto Aha!: Ája Burešová, Zuzana Kovaříková, ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.