Smoljakův mlýn z filmu Na samotě u lesa: Zchátral, teď ho prodali za 4,5 milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smoljakův mlýn z filmu Na samotě u lesa: Zchátral, teď ho prodali za 4,5 milionu!

Oproti filmu působí dnes mlýn značně zchátrale.
Oproti filmu působí dnes mlýn značně zchátrale. (Aha! – Karel Kopáč)

S hercem a režisérem Ladislavem Smoljakem (†78) je nezapomenutelně spjata i jeho role mlynáře z filmu Na samotě u lesa (1976). Kdo by neznal jeho slavné vyprávění zanikající v hluku mlýnského kola nebo ještě slavnější napodobování žabího kuňkání. Nedělní Aha! se proto vypravilo do Nedvězí u Rabyně, aby proslavený mlýn navštívilo.

..

Krásnou krajinu a téměř pohádkové místo kolem mlýna poněkud devalvuje samotná budova. Není to už ten upravený a jak hodinky šlapající mlýn, ale stavení s propadlou střechou a zarostlou loukou, spásanou několika ovcemi. Na vstupních vratech visí řetěz opatřený zámkem a slavný film připomíná snad jen občasné kvákání žab. Poslední vlastníci byli z Prahy a dlouhou dobu mlýn nenavštěvovali. Jak jsme se dozvěděli od jednoho z místních obyvatel, mlýn byl před několika týdny prodán novému majiteli. „Vím, že jsou z Prahy a jsou to prý nějací Rusové,“ informoval nás mladík z obce a zároveň nás odkázal na místního rodáka Františka Přeučila (84), jehož dům s mlýnem přímo sousedí.

Téměř symbolická shoda náhod. Mlýn byl prodán v době, kdy zemřel i jeho filmový pán, herec Ladislav Smoljak.

Soused František Přeučil je z prodeje mlýna smutný, ještě před pár dny měl i klíče od jeho branky. „Jako malý kluk jsem jezdil k mlynářovi pro šrot a také při natáčení filmu jsem spolupracoval s filmaři. Když potřebovali déšť, stříkal jsem střechu mlýna hasičskou stříkačkou přímo z rybníka,“ vzpomíná dlouholetý dobrovolný hasič, který ještě loni zastával funkci velitele.

Také jeho žena Anna k natáčení filmu svým dílem přispěla. „Pekla jsem pro filmaře buchty. Přesně ty, co jste mohli vidět ve filmu a na kterých si pochutnávaly i kozy,“ směje se.

Na filmaře i Ladislava Smoljaka ráda vzpomíná a s úsměvem nám předvedla jeho dnes již slavné žabí kuňkání. Podle pana Přeučila pracoval mlýn naposledy někdy v roce 1942, pak už sloužil jen jako obydlí. K budovám patří ještě louky a nový majitel za vše prý zaplatil čtyři a půl milionu korun.

Takto vypadal mlýn a jeho okolí v době natáčení filmu Na samotě u lesa.

Pan otec v podání Ladislava Smoljaka.

Zarostlé louky kolem mlýna dnes spásají ovce.

„Do mlýna jsem chodil od dětství,“ říká dnes čtyřiaosmdesátiletý rodák z Nedvězí František Přeučil.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.