Jindřich Zýma (12) - Hrdina! Zachránil mámu, babičku a brášku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jindřich Zýma (12) - Hrdina! Zachránil mámu, babičku a brášku

Jindra možná jednou bude skutečným záchranářem.
Jindra možná jednou bude skutečným záchranářem. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Je mu dvanáct a už je hrdina. Sedmák Jindřich Zýma z Kounova u Rakovníka si včera na Pražském hradě potřásl pravicí s prezidentem ČR Václavem Klausem.

U příležitosti 10. ročníku projektu Zlatý záchranářský kříž z rukou hlavy státu převzal čestné uznání za záchranu tří lidských životů.

talo se to, když loni jel s maminkou, babičkou a čtyřletým bráškou Martínkem nakupovat. „Jeli jsme autem a já si četl noviny. Najednou mamka omdlela, asi proto, že čekala miminko. Babička zakřičela. Chtěl jsem se podívat a Martínek na mě spadnul se sedačkou. Pak už mi tekla krev,“ popsal osudové okamžiky po nehodě mladý zachránce.

Ještě netušil, že se brzy setká s lidskou zbabělostí. Rychle prý vylezl a běžel zastavit nějaké auto. „Když jsem ho stopnul, strašně jsem brečel. Říkal jsem řidiči, ať zavolá záchranku. On mi neodpověděl. Sebral se a ujel. Nevím, co si o něm mám myslet,“ konstatoval včera Jindra.

Nakonec sám vytáhl brášku a pomohl mamce vylézt z trosek vozu. „Babičku jsem vytáhnout nemohl, uvízla jí tam noha a měla strašně poraněnou ruku,“ dodal. Pak Jindra sám zavolal mobilem záchranku a zastavil další auto.

Díky jeho odvaze vše dobře dopadlo. Příští měsíc se mu narodí bráška Vojtíšek a babičce, která utrpěla zlomeninu stehenní kosti a devastující poranění ruky, lékaři paži nakonec zachránili. O jeho statečnosti prý hned věděla celá vesnice. „Byla u toho pošťačka. Ta to roznesla,“ míní Jindra.

Máma Zdeňka (32) je na něj pyšná. „Tam za to mi máma slíbila nový telefon a koupila mi ho,“ dodal Jindra. Ani po tomto zážitku se nebojí jezdit s mámou autem. „Mamka se taky nebojí, protože byla v bezvědomí a nic si nepamatuje,“ míní hrdina.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.