Ministr Bursík je na mrtvici: Konec třídění odpadu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ministr Bursík je na mrtvici: Konec třídění odpadu

Martin Bursík
Martin Bursík (pro Aha! – Michal Krumphanz)

PRAHA – Konec třídění odpadu! Tohle teď Česku reálně hrozí! Svozovým fi rmám se hromadí papír, plasty a sklo a ony nevědí, co s tím. Nikdo to nechce! A obce hlásí: „Čím víc lidé třídí, tím víc nás to stojí!“ Češi přitom třídit chtějí.

Nikdo ho nechce! Důvod? Finanční krize!

Jsou v tom dokonce jedni z nejlepších v Evropě. Systém ekologicky prospěšného třídění odpadu se ale hroutí! A ministr životního prostředí Martin Bursík je na mrtvici!

Mnozí z nás teď zoufale brousí kolem přetékajících barevných kontejnerů (modré na papír, žluté na plasty, zelené na sklo) a marně se snaží do nich nacpat flašku od vína či plastovou láhev. Zapomněli snad vyvézt odpad? Ne! Jen se jim do toho nechce! Svozové firmy mají sice na základě smluv s obcemi za povinnost tříděný odpad odvézt, jenže pak nevědí, co s ním. Zpracovatelé, kteří dříve odpad kupovali, ho už nechtějí. „Kvůli finanční krizi klesá poptávka po všem. A tak přestaly odebírat i zpracovatelské závody v Africe a Číně, které byly velkými odběrateli evropského plastu a papíru,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Pokud už se svozovým firmám podaří odpad udat, tak za minimální cenu, nebo dokonce za poplatek. A toto břemeno firmy dlouho neudrží. „Do budoucna by se systém třídění odpadu opravdu mohl zhroutit,“ připustil i Daniel Vondrouš z ministerstva životního prostředí.

Řešení? Během českého předsednictví Evropské unii se naši politici snaží prosadit sníženou daňovou sazbu recyklovatelných výrobků pro celou Evropu. Výroba zboží z použitého papíru, skla či plastů by se tak podstatně zlevnila. „U nás by to znamenalo snížení z 19 na 9 procent,“ dodává mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Co se s tříděným odpadem děje...
  • Papír
    Házíme ho do nádob modré barvy. Z kontejneru putuje do dotřiďovací linky, kde vytřídí jednotlivé druhy papíru a zbaví je odpadků, poté se slisuje do balíků a putuje do výroby. Recyklovaný papír je často zašedlejší a hrubší.
  • Sklo
    Patří do kontejneru zelené barvy. Odtud putuje na dotřídění. Buď to dělají sami sklenáři, aby se nedostalo žádné barevné sklo do bílého, nebo to dodělá automatizovaná linka. Pak se sklo rozdrtí a přidá do směsi k výrobě nového skla.
  • Plasty
    Nádoby mají žlutou barvu. I ty jdou z kontejneru na dotřiďovací linku. Recyklace plastů je složitá, protože je jich mnoho druhů. Z PET lahví se vyrábějí vlákna pro výplň bund nebo spacáků. Z fólií se opět vyrábějí fólie a pytle. Ze směsi plastů se pak vyrábí třeba zahradní nábytek.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.