Pacient chtěl oběsit primáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pacient chtěl oběsit primáře!

Zdeněk Kresa léčí více než 50 let a něco takového ještě nezažil.
Zdeněk Kresa léčí více než 50 let a něco takového ještě nezažil.

PLZEŇ - Zpěvákům léčí hlasivky, sám však mohl přijít o život! Na známého českého foniatra Zdeňka Kresu (77) zaútočil jeden z jeho pacientů (81)! Lékař, mezi jehož pacienty patří Lucie Bílá, Karel Gott, Helena Vondráčková, Marta Kubišová nebo Václav Neckář, přežil jen díky své duchapřítomnosti.


Lékaři Lucie Bílé a Karla Gotta šlo o život

> Házel mu kolem hlavy oprátku
> Pak vyndal z tašky bodec
> Policie: Byl to pokus o vraždu

Primář Zdeněk Kresa mohl skončit oběšený a pobodaný. To když si s ním přišel do ordinace vyřídit účty pomatený důchodce a na lékaře mnoha českých celebrit vytáhl oprátku z provazu vyztuženou drátem.

„Chodil ke mně pravidelně, léčil jsem mu hlasivky a sluch. Vyčítal mi, že jsem mu propíchl uši a kvůli tomu neslyší,“ popisoval chvíle před incidentem lékař. Primář psychicky nemocnému muži řekl, ať se posadí, že se mu do uší podívá. Ten to ale odmítl a rovnou řekl, že si přišel vyřídit účty. „Najednou vytáhl z tašky oprátku, obešel stůl a zezadu se ke mně blížil. Ještě než mi stačil hodit oprátku přes hlavu, vytrhl jsem mu ji z ruky a utekl do druhé místnosti. Také jsem uviděl, jak z tašky vytahuje nějaký špičatý bodec,“ popsal drama lékař. Kliknutím zvětšeteV šoku byla i zdravotní sestra, která v tu chvíli zaskakovala za kolegyni. „Bylo to strašné. Chtěl ho uškrtit a ubodat. Zakřičela jsem o pomoc a přiběhli dva naši pacienti a jedna žena. Muži nám okamžitě pomohli a snažili se útočníka zpacifikovat. Měl strašnou sílu. Nebýt těch pánů, byl by primář mrtvej,“ vzpomíná na chvíle hrůzy primářova sestřička.

Policisté dorazili na místo do deseti minut. Útočníka po vyšetření psychiatrem odvezli k výslechu. „Jednání bylo překvalifikováno na pokus o vraždu. K případu byl přizván soudní znalec, který se bude zabývat duševním stavem pachatele. Podle výsledku vyšetřování také policisté zvažují podání podnětu státnímu zástupci k návrhu na vzetí do vazby,“ řekla mluvčí západočeských policistů Martina Kohoutová.

Zdeněk Kresa se zapsal mezi světové odborníky v oboru foniatrie v 70. letech minulého století. Ve spolupráci s profesorem Wichterlem a docentem Remsem vyvinul operační metodu implantace hydrofilního gelu do hlasivek, kterou v současné době používá asi padesát světových klinik.

Je to naprosto spolehlivý lékař

Kliknutím zvětšeteZpěvačka Marta Kubišová (65, na snímku) byla zprávou o útoku na lékaře Zdeňka Kresu pořádně zaskočena. „To snad není možné. To musel být určitě nějaký pacient s psychickými potížemi. S panem Kresou se známe dlouhá léta. On se o nás staral po foniatrické stránce, když jsme byli v Divadle Alfa v Plzni. Tehdy to byl naprosto spolehlivý foniatr,“ řekla Marta Kubišová.


Autor: (ver)
Foto pro Aha! – Věra Knedlhansová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.