POHŘEB EXMINISTRA LUKEŠE: Havel a spol. nepřišli! Před smrtí ztrácel zrak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

POHŘEB EXMINISTRA LUKEŠE: Havel a spol. nepřišli! Před smrtí ztrácel zrak...

Smuteční hosté k rakvi přinesli desítky věnců.
Smuteční hosté k rakvi přinesli desítky věnců. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK)

PRAHA – Před 18 lety vedl Milan Lukeš (†73) herce Národního divadla do stávky, pak se stal prvním porevolučním ministrem kultury a místopředsedou české vlády (1989 – 1992).

Před 18 lety vedl Milan Lukeš (†73) herce Národního divadla do stávky, pak se stal prvním porevolučním ministrem kultury a místopředsedou české vlády (1989 – 1992). Na jeho včerejší pohřeb si ale skoro žádná z politických veličin čas nenašla. Ani exprezident Václav Havel, který tehdy Lukeše do funkce navrhl. Lukeš zemřel v noci na 22. září po těžké nemoci, podle všeho na rakovinu…

„Když jsme 1. prosince 1989 jednali s komunisty o doplnění vlády, první jméno, které Václav Havel vyslovil, bylo Milan Lukeš. Byl to vzdělanec a člověk, který se vůbec nepodobal dnešním politikům – nemluvil o sobě, nikdy nemluvil hlasitě, ani jako první,“ vzpomínal včera někdejší předseda české vlády Petr Pithart, jeden z mála politiků, který dorazil. Kromě něj se se známým divadelním kritikem a překladatelem přišli do strašnického krematoria rozloučit ještě Milan Uhde (bývalý předseda Poslanecké sněmovny), Tomáš Ježek (exministr pro privatizaci) či Dagmar Burešová (bývalá ministryně spravedlnosti a předsedkyně České národní rady). Ti nejznámější – Václav Havel, Václav Klaus, či Jiří Dienstbier – chyběli… Jejich místo ale zaujaly desítky herců – Simona Postlerová, Jan Kačer, Radovan Lukařský, Bořivoj Navrátil…

Všichni na Lukeše vzpomínali jako na čestného člověka. „Naposledy jsem ho viděla před šesti týdny, to už na něm bylo vidět, že prodělává léčení, už neměl žádné vlasy. Nepromluvil za celý večer ani slovo. A paní Lukešová pak říkala, že ze všeho nejhorší je, že ztrácí zrak, že nemůže číst, a tudíž překládat, že celý den jen leží a poslouchá hudbu,“ řekla deníku Aha! exministryně Dagmar Burešová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.