V neděli je Den otců: Co táty potěší? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V neděli je Den otců: Co táty potěší?

Den otců
Den otců (Profimedia)

MDŽ i Den matek se v Česku zabydlely a nakonec docela dobře existují vedle sebe, zato Den otců se zatím moc ne-
uchytil. Není to škoda? I tátové si zaslouží trochu pozornosti, nějakou dobrotu nebo rodinný výlet.

Zatím tady není doma

•Svátek práce znají dvě třetiny lidí, ale slaví ho jen 16 procent. Den otců zkrátka postráda tradici. Na druhou stranu si někteří tátové stýskají, že by rádi, pokud by si na ně někdo při nějaké sváteční příležitosti také vzpomněl, vyplynulo z průzkumu ČSOB..

• Spontánně zná svátek 65 procent respondentů. Oba svátky, Den matek i Den otců, slaví 15 procent dotázaných. Zato 32 procent respondentů neslaví žádný z těchto svátků.

• Samotný Den matek slaví 52 procent respondentů a pouze Den otců slaví jedno procento osob. Pro většinu lidí je »importovaným« svátkem stejně jako Valentýn. Respondentům také vadí, že s oslavou tohoto svátku jsou spojené zbytečné výdaje. Na druhou stranu se zejména v domácnostech mladých rodičů promítá současný trend, kdy muži ženám rovnocenně pomáhají s domácími pracemi i výchovou dětí. V rámci rovnoprávnosti dotazovaní uznávají i nárok na to, aby mohli být tatínkové za své úsilí odměněni stejně jako maminky na svátek matek.

 

Tradice pochází z Ameriky
Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která jí chtěla poděkovat svému ovdovělému tatínkovi, který se o ni a o další čtyři sourozence s velkou péčí staral. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce, a byla to aktivita spíš soukromá, popularita svátku však rostla. V roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

V zahraničí jsou na tom tátové líp
Jinde jsou na tom s oslavami role otce v rodině poněkud líp. Ve většině zemí se slaví třetí neděli v červnu stejně jako u nás, v některých státech se ale tradice váže ke svátku sv. Josefa (19. března) či různým jiným datům. V severských zemích, například ve Finsku, je Den otců oslavován druhou neděli v listopadu a červnový termín je vyhrazen Mezinárodnímu dni mužů, tedy i těm bezdětným.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.