Kroupy jako golfové míčky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kroupy jako golfové míčky

Kroupy velké jako tenisáky.
Kroupy velké jako tenisáky. (Foto Twitter)

Kusy ledu velké jako golfové míčky zasypaly západní Čechy. Lámaly větve stromů, ničily střechy. Krupobití navíc doprovázel i přívalový déšť, který zaplavoval sklepy.

Bouře přišla z Německa a na české hranice dorazila v pondělí okolo osmé večer. „Bouřková buňka vznikla v Bavorsku a postupovala směrem na severovýchod,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Podle nich šlo zřejmě o tzv. supercelu, tedy bouři s jedním obrovským rychle rotujícím jádrem, kterou často doprovázejí právě kroupy.

Přívalový liják
Krupobití udeřilo hlavně na Sokolovsku. Problémy ale působil i přívalový déšť. V Děčíně, kde za bouřky napršelo skoro 30 litrů na m2, se během chvíle vytvořila kaluž tak hluboká, že z ní nemohlo zaparkované auto vyjet a vyprostit ho museli hasiči. Největší úhrn srážek pak zaznamenala v noci na úterý stanice v Žatci, skoro 45 litrů na m2. 

Divoký vítr
Vichr, který bouři doprovázel, vyvracel i stromy. Ve Lhotě pod Pannou na Ústecku spadla lípa na dům, na Liberecku se zřítil strom na koleje a narazil do něj vlak, nikomu se naštěstí nic nestalo.

První noční tropy
Zatímco západ čelil krupobití, ve středních Čechách a na Moravě bylo pořádně teplo. Teploty vzduchu po celou noc neklesly pod 20 °C na 33 ze 250 stanic, takže jsme prožili první letošní tropickou noc. Nejtepleji bylo na stanici Jeseník, kde naměřili nejnižší hodnotu 21,9 °C, na letišti Chotusice na Kutnohorsku v noci klesla rtuť jen na 21,7 °C.

Jak vznikají kroupy?
Kapky vody v oblaku zachytí stoupavý proud a vynese je do míst, kde už mrzne. Tam se z nich stanou krystalky ledu a spadnou dolů, kde je opět zachytí stoupavý proud. Ještě před tím se ale na nich, zkondenzuje další voda, která k nim přimrzne a tak kroupa roste. Když už je kroupa příliš velká a těžká, stoupavý proud ji neudrží a spadne na zem.

17 tisíc blesků
„Během bouřky se objevilo nad Českem asi 17 tisíc blesků,“ říká meteorolog Daniel Maňhal. Pořádně se blýskalo nad Šumavou. V jihočeských Strakonicích bylo k vidění na 200 výbojů. „Nebe permanentně osvětlené. Nakonec přišel vydatný déšť, ale netrval dlouho,“ popsal Aha! fotograf blesků Jaroslav Horejš.

Bouře hrozí i dnes
Západ Česka si neoddechne ani dnes. Meteorologové varují, že se znovu mohou objevit bouře s přívalovými dešti kolem 50 litrů na m2, krupobitím a větrem s nárazy kolem 90 km v hodině. Na Moravě naopak hrozí extrémně vysoké teploty, až 33 °C. V sobotu pak naměříme až 35 °C. Ochladí se až v neděli, kdy přijde studená fronta.

Jak bude?
Dnes: polojasno, v Čechách místy bouřky i s kroupami. Den 29 až 33 °C, na západě kolem 28 °C.
Zítra: polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Noc 13 až 17 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem 19 °C, den 22 až 27 °C, na Moravě a ve Slezsku 27 až 32 °C.
Pátek: polojasno až jasno, ojediněle bouřky. Noc 13 až 17 °C, den 28 až 32 °C.
Sobota: polojasno, v Čechách bouřky, i silné. Noc 16 až 20 °C, den 31 až 35 °C, na západě Čech kolem 29 °C.
Neděle: převážně oblačno, na většině území přeháňky, déšť, s výjimkou severozápadu Čech i bouřky. Noc 16 až 20 °C, den 23 až 27 °C, na jihovýchodě a východě až 31 °C.

Živly v Německu
Zničené fasády, rozbitá auta...
Silné bouřky se v pondělí přehnaly i Německem. Nejhorší byla situace zejména v Mnichově a okolí, kde podle svědků padaly kroupy velké jako tenisáky! Silný vítr vyvracel stromy, kroupy pak rozbíjely okna, ničily fasády a nejméně dvě osoby lehce zranily. Mluvčí hornobavorské policie uvedl, že kvůli nepříznivému počasí evidovali strážníci přes 300 tísňových volání a uskutečnili mnoho výjezdů – jen v Mnichově hasiči a záchranáři vyjeli k 550 případům! Nejčastější příčinou byla rozbitá okna či vymlácená skla automobilů. „Nikdy jsem neviděl nic podobného,“ sdělil stanici BR24 Roberto De Angelis. O nezvyklé velikosti krup informovala i německá meteorologická služba DWD, která zaznamenala kroupy o průměru pěti centimetrů! S dalšími úlovky se »pochlubili « lidé na sociálních sítích...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.