Rádce Aha!: Nová pravidla na oddlužení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha!: Nová pravidla na oddlužení

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia)

Dlužníci mohou jásat. Od 1. června začala platit nová pravidla, díky kterým na oddlužení dosáhnou i lidé, kteří nebyli schopni splnit dosavadní přísné podmínky. Aha! nabízí 10 nejdůležitějších informací o oddlužení. 

1*Jeden dluh nestačí
Každý, kdo chce požádat o oddlužení, musí mít dluhy, které není schopen splácet, alespoň u dvou věřitelů. Tyto dluhy musí být více než 30 dní po splatnosti.

2*Návrh nemůže podat dlužník
Cesta k bankrotu začíná vypracováním návrhu na oddlužení a jeho podáním k soudu. Tento návrh může vypracovat jen advokát, notář, insolvenční správce, popřípadě exekutor, a dále neziskové a veřejně prospěšné organizace, které mají státní akreditaci.

3*Neziskovky pracují zdarma
Maximum, které dlužník za návrh na oddlužení zaplatí, je ve výši 4000 korun (jednotlivec) nebo 6000 Kč (oddlužení manželů). Neziskové organizace návrh připraví zdarma.

4*Formality se zjednodušily
Nově nemusí dlužníci k návrhu na oddlužení přikládat kompletní seznam dluhů. „Zároveň nebudou muset předkládat přehled o svých očekávaných příjmech v příštích 5 letech, ale pouze pro následujících 12 měsíců,“ popisuje Oldřich Řeháček, insolvenční správce z Administrace insolvencí City Tower.

5*Stačí splácet 1800 Kč měsíčně 
Dlužník už nově nemusí splatit věřitelům během 5 let alespoň 30 procent dluhu. „Dlužník musí být schopen věřitelům dohromady každý měsíc uhradit alespoň tolik, kolik činí odměna a hotové výdaje insolvenčního správce. Tedy 900 korun měsíčně. Pokud má ale dlužník stanoveno výživné, musí být schopen platit i je,“ říká Řeháček. Dohromady musí dlužník každý měsíc zaplatit alespoň 1800 korun, popř. 1989 (1089 Kč + 900 Kč), pokud je insolvenční správce plátcem DPH.

6*Soud posoudí snahu
Pokud se dlužníkovi podaří splatit během 5 let alespoň 30 procent dluhu, bude od zbývajících dluhů osvobozen. Když ale splatí méně než 30 procent dluhu, bude soud posuzovat, zda se maximálně snažil splatit co nejvíce (hledal si práci, přiznával veškeré své příjmy apod.). Pokud ano, budou mu zbývající dluhy odpuštěny

7*Zavádí se »zkrácené« oddlužení 
Nově se zavedla tzv. zkrácená varianta oddlužení. Dlužníci se můžou zbavit svých dluhů již po 3 letech, pokud se jim do té doby podaří věřitelům splatit alespoň 60 procent.

8*Dlužníkovi zůstane víc peněz 
Dlužníkům nově zůstane po odečtení srážek více peněz. Částka, nad kterou se dlužníkovi srazí zbytek čisté mzdy bez omezení, se zvýšila na dvojnásobek, na 19 286 korun.

9*Důchodci a invalidé mají mírnější podmínky 
Mírnější podmínky platí pro dlužníky, kteří jsou ve starobním nebo invalidním důchodu. Můžou se oddlužit už po 3 letech a nemusí přitom splatit 60 % dluhu. Stačí, když budou věřitelům splácet 900 korun měsíčně.

10*Srážky se vypočítají z »čistého«
Srážky ze mzdy se vypočítávají z čistého příjmu dlužníka. „Z něj se nejprve odečte nezabavitelná částka na jeho osobu( 6428,67 Kč), a dále nezabavitelná částka na každou vyživovanou osobu, tedy dítě či manžela nebo manželku, ve výši 1607,17 korun na každou z nich,“ vysvětluje Řeháček. Pokud dlužníkovi po odečtení nezabavitelných částek zbyde z čisté mzdy více než 19 286 korun, veškerý zbývající příjem nad tuto částku bude použit k úhradě splátek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.