Nový film o slavném sériovém zabijákovi: Jak vraždily největší bestie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový film o slavném sériovém zabijákovi: Jak vraždily největší bestie

Klíčová role pro Zaka Efrona. Konec rolí hezounků ve filmech pro puberťáky, tohle je o level výš.
Klíčová role pro Zaka Efrona. Konec rolí hezounků ve filmech pro puberťáky, tohle je o level výš. (Foto Profimedia, Bontonfilm, Getty)

Dali byste mu dceru, svěřili školní výlet, hned si ho zamilovali. Jenže známe to, nic není, jak vypadá. Zlo není transparentní, krásní kluci přece holky neznásilňují a nezabíjejí je. A milující tátové neuříznou jen tak mimochodem někomu hlavu pilkou na železo. Akorát Ted Bundy (†42), milý kluk, pilný student, pozorný partner. Ale také sadista, vrah a nekrofil. O něm je nový film Zlo s lidskou tváří.

Nevidíte jedinou vraždu, oběť, krev a andílkovi Zaku Efronovi (31) do poslední chvíle věříte, že nic neudělal. Není to thriller ani krimi, ale drama a exkurz do hlavy psychopata. „Nechtěl jsem tu roli, proč bych měl oslavovat sériového vraha? Ale pak jsem si uvědomil jeden psychologický aspekt. Byl schopen skutečně milovat, nebo lásku jen předstíral?“ líčil Zac Efron.

Každou vraždu si obhájil
Ve filmu se přesvědčivě obhajuje, stejně jako skutečný Ted Bundy před čtyřiceti lety. Obelhal své okolí a evidentně i sebe. „Rád bych, abyste mou lásku předali mé rodině a mým přátelům,“ řekl před popravou. Měl na svědomí smrt 30 dívek a žen, tolik obětí mu prokázali. Mohlo jich být ale mnohem víc. „Nemyslím si, že by on sám věděl, kolik jich zabil, nebo proč je zabil,“ zmínil reverend Fred Lawrence, kterému se Bundy před smrtí zpovídal. „Nechápal, jaké hrůzy páchá, vžil se do své obhajoby a každou oběť si nějakým způsobem vysvětlil, našel si důvod,“ uzavřel duchovní z floridské státní věznice v Raifordu.

I za mřížemi miláček žen
Zamilovaly se do něj ženy a dívky napříč Amerikou, proces byl jako první v historii přenášen televizí. A pro ně byl Ted Bundy sexy, měl charisma, a že je podle soudů zrůda, jeho přitažlivost jen zvyšovalo. Fascinace zlem je zřejmá odnepaměti (vzpomeňme Jiřího Kajínka). Kruté ponížení v mládí, kdy ho odmítla dívka, z něho udělalo zvrhlou bestii. Miloval tvrdou pornografii (označil ji později zaspouštěč násilí), občas kradl jako primitivní zloděj, ale zato své oběti lovil rafinovaně. Předstíral zranění, na ruku či nohu si nasadil falešnou sádru, vzal si berle, aby mu ženy věřily a chtěly pomáhat.

Jako když měníte pneumatiku
Převlékal se za policistu, hasiče. Když vzbudil důvěru, nalákal je do auta, omráčil, odvezl, znásilnil a zabil. S mrtvolami pak dál souložil a nakonec je znetvořil. Mrtvá těla si vystavoval. Do toho studoval práva, vychovával dcerku své přítelkyně (ve filmu ji představuje Lily Collinsová, dcera zpěváka Phila Collinse) a zdálo se, že ho čeká skvělá kariéra. Žil dvojí život, uměl dokonale zametat stopy. „Postupně se naučíte, koho a jak zabít a jak se postarat o detaily. Je to jako výměna pneumatiky. Poprvé jste velmi opatrní. Potřicáté už je všetak automatické. Ani nevíte, kde je hever, prostě po něm sáhnete,“ vylíčil těsně před smrtí. Bundy byl prý překvapen, když zjistil, že se po ztracených ženách pátrá. Myslel si, že v Americe je tolik lidí, že si pár zmizelých nikdo nevšimne.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.