Návrat do Česka po 400 letech: Z tohoto kalichu pil Učitel národů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Návrat do Česka po 400 letech: Z tohoto kalichu pil Učitel národů!

Učitel národů. Mnoho jeho zásad se dodnes ve školách používá. Možná ale ani nevíte, že je jejich autorem právě Komenský.
Učitel národů. Mnoho jeho zásad se dodnes ve školách používá. Možná ale ani nevíte, že je jejich autorem právě Komenský. (Aha! – Tonda Tran, Profimedia.cz, archiv J. Kocourka, ara)

Dlouhých 400 let trvalo, než se slavný poklad vrátil do Česka. Z kalichu z roku 1564 pil také Jan Amos Komenský (†78). Nyní ho návštěvníci mohou spatřit na výstavě v Praze.

Kalich byl vyroben v roce 1564 na českém území. „Není známo, kdo jej vyrobil či kdo výrobu financoval, nicméně vzhledem k použitým materiálům jej zřejmě nechal vyrobit příslušník šlechty,“ vysvětlila Aha! Magdaléna Šustová, kurátorka výstavy Historické portréty J. A. Komenského a jeho současníků. Kalich ze zlaceného stříbra zdobí barevné emaily a rytiny a dnes má nevyčíslitelnou hodnotu. „Měří 19 cm, průměr kupy, tedy části kalichu, která je určená k nalití tekutiny, je 14 cm, šířka podstavy je 14 cm. Zajímavostí výzdoby je emblém beránka božího, který je symbolem Jednoty bratrské,“ dodala Šustová. Na výstavě jsou k vidění také historické olejomalby, mědiryty a oceloryty.

Do polského Lešna se dostal před 400 lety kvůli prohranému stavovskému povstání. Tehdy tam emigrovala většina příslušníků Jednoty bratrské v čele s Komenským. Předmět sloužil ve sboru k přijímaní vína během bohoslužeb. Nyní byl vůbec poprvé zapůjčen mimo území Polska.

Učitel národů

Jan Amos Komenský (1592-1670) si získal přízvisko Učitel národů díky založení moderní pedagogiky. Život zasvětil dětem, které se snažil učit formou hry. Mimo jiné patří Komenský k největším českým myslitelů,. Filozofům a spisovatelům.

Kdy? do 1. prosince 2019, úterý až neděle od 10 do 17 hodin

Kde? Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Praha 

Za kolik? 60 Kč, snížené 30 Kč

Kalich je bohatě zdobený.

Symbol beránka je umístěn v dolní části.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.