Předpověď počasí na prázdniny: Kdy k moři do Chorvatska? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Předpověď počasí na prázdniny: Kdy k moři do Chorvatska?

Kouzelná Dalmácie.
Kouzelná Dalmácie. (Profimedia)

Češi v Chorvatsku v létě připomínají tak trochu nálet kobylek. Jezdí nás sem opravdu hodně. Podle webu TN.cz přibližně vycestuje k plážím u Středozemního moře asi tři tisíce rodin. Aby se ale dlouhá cesta vyplatila a splnila očekávání, je dobré vědět, jak bude. Přinášíme dlouhodobou předpověď, která vám v plánování pomůže.

Podle dlouhodobého výhledu meteorologů, jak uvádí citovaný web, můžete očekávat přibližně takové podmínky pro letošní relaxování u mořev nejoblíbenější české destinaci:

Květen
Už od druhého týdne v květnu vystoupají průměrné denní teploty v Chorvatsku nad 20 °C. V průběhu měsíce by se především na jihu měly teploty držet mezi 21 a 24 °C, v týdnu od 20. května by mělo přibýt oblačnosti a dojít by mělo i na občasné deště a bouřky. Lokální výskyt bouřek potrvá až do konce měsíce. 

Červen
Na přelomu května a června budou teploty dosahovat průměru 25 °C přes den a v noci kolem 17 °C. Podobné počasí vydrží i první červnový týden, kdy meteorologové hlásí skoro jasno. Bouřky hrozí až o víkendu 8. – 9. června.

 Po druhém červnovém víkendu se průměrné denní teploty zvýší na 27 – 29 °C a v noci budou dosahovat 18 – 19 °C. Od pátku 14. června opět místně hrozí bouřky, napadnout může až 31 milimetrů srážek. Bouřky by měly postupně ustávat a na konci června už meteorologové hlásí skoro jasno.

Červenec
První dva týdny letních prázdnin hlásí Chorvatsko slunečné počasí, nejvyšší denní teploty budou dosahovat až 32 °C, průměrně bude na území 29 °C. Přeháňky meteorologové hlásí od středy 17. července.

Ve čtvrtek 18. července by se měly místně objevit i bouřky. Na konci července by mělo být počasí slunečné, denní maxima vystoupají až na 32 °C, průměrné denní teploty by se měly pohybovat kolem 30 °C, v noci pak kolem 22 °C.

Srpen
Začátkem srpna vydrží teploty na průměrné denní hodnotě 30 °C a v noci 22 °C. Schodek nastane o třetím srpnovém víkendu, kdy teploty klesnou v průměru o dva stupně. Ke konci srpna budou dosahovat průměrné denní teploty 27 - 28 °C, v noci pak nepřesáhnout 20 °C.

Co říká statistika?

Podle webu novalja.cz bývá v květnu teplota moře v Chorvatsku 16 °C, v červnu 22 °C, v červenci 24 °C, v srpnu 25 °C a v září 23 °C.

Nejvyšší průměrné roční teploty na tomto území pak bývají na ostrovech Vis, Hvar, v pobřežním městě Split a Dubrovníku. Během června, července a srpna neklesnou teploty pod 21 °C. Teploty ve stínu mohou přesahovat až 33 °C.

V jednotlivých oblastech Chorvatska mají na počasí vliv větry, které často a rychle mění a ovlivňují život místních obyvatel i turistů. Co se týče dešťů, nejméně prší právě na chorvatských ostrovech, horké počasí navíc zmírňují větříky. V červenci je délka slunečního svitu v Chorvatsku až 12 hodin.

 

Přečtěte si
jasnovidec01
7. 5. 2019 • 14:44

Do CHorvatska jezdím zásadně 1 týden v srpnu a nikdy tam v tuhle dobu
nepršelo,takže slunečná dovča jistá 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.