Nenosíte v peněžence poklad? Za tuto bankovku dostanete stovky tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nenosíte v peněžence poklad? Za tuto bankovku dostanete stovky tisíc!

V perfektním stavu by se dvousetkorunu mohla vyšplhat i na 400 tisíc.
V perfektním stavu by se dvousetkorunu mohla vyšplhat i na 400 tisíc. (Profimedia.cz)

Víte o tom, že některé mince a bankovky, které nosíte v peněžence, mají možná vyšší hodnotu? Nejdražší českou mincí, která je momentálně v oběhu, je desetikoruna z roku 1993. Nyní se ale objevil ještě větší poklad. Jde o vzácnou dvousetkorunu s chybným potiskem.  

Dvousekorunová bankovka má vskutku obrovskou hodnotu. "To nejvzácnější, co asi momentálně je, tak je nikoliv mince, ale bankovka - dvousetkoruna taky z roku 1993. V oběhu pořád je, ale těžko se sežene, protože ji postupně stahujou," řekl podle webu tn.nova.cz Antonín Sutnar, expert z Plzně a člen České numismatické společnosti.

 

A jak vlastně můžete tuto vzácnou bankovku poznat? „Jak je takový ten stříbný proužek přes tu bankovku, kde je napsáno mikropísmem 200 Kč, tak oni tam - buď omylem, anebo to někdo udělal schválně v té tiskárně - dali proužek, kde není napsáno ani 200 Kč, ani 200 Kčs, ale Republique du Zaire," popsal Antonín Sutnar.

"Protože oni tenkrát tiskli nějaký bankovky pro Afriku a omylem tam dali tenhleten proužek. No a to je velmi vzácná věc. Tedy z těch současných věcí, co by se ještě daly chytit z oběhu," tvrdí numismatik dle webu.

 

Bankovka je velmi vzácná, šťastný majitel by za ni mohl obdržet větší obnos peněž než za desetikorunu z roku 1993. Cena by se dle pana Antonína mohla vyšplhat až na sto tisíc korun. Dva roky zpět se tento skvost objevil na aukci hned dvakrát. Poprvé byla vydražena za 300 tisíc korun, za druhou majitel obdržel dle tn.nova.cz ještě více. V internetovém obchodě Numistamika BARON se dvousetkoruna s touto chybou prodává za 287 tisíc korun - její stav je 2+, tedy druhý nejlepší. V perfektním stavu by se tak klidně mohla vyšplhat i na 400 tisíc.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.