Herec Václav Neužil o roli legendárního běžce: Tančím se Zátopkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Herec Václav Neužil o roli legendárního běžce: Tančím se Zátopkem

S Marthou Issovou, která hraje jeho manželku, oštěpařku Danu.
S Marthou Issovou, která hraje jeho manželku, oštěpařku Danu. (Foto Aha! – Pavel Mazáč, Česká televize, Dejvické divadlo, ČTK)

Vystříhali mu plešku, protáhli kouty, navlíkli ho do starých vytahaných tepláků, a mohl vyrazit na trať. Herec Dejvického divadla Václav Neužil (39) se poprvé rozběhl jako Zátopek. Minulou sobotu padla první klapka filmu o legendárním atletovi.

Film natáčí David Ondříček, po letitých peripetiích se sháněním peněz, přerušováním prací a úpravami scénáře se konečně podařilo zajistit rozpočet přesahující 100 milionů. „Už před lety, někdy v roce 2015, jsem začal intenzivně trénovat. Čtyřikrát pětkrát v týdnu,“ líčí Václav Neužil. „Pak z toho ale sešlo, Emila jsem si uklidil, ale pořád ho měl v hlavě,“ popsal herec, který dává každé roli maximum. Niterné i vnější, formální. Chce se jako svěřená postava cítit a chce tak i vypadat.

Je mi zima
Zásadní premisou zvládnutí slavného atleta bylo dostat se do kondice, osvojit si Zátopkovu specifickou techniku běhu a mít skutečně figuru běžce. „Zhubl jsem sedm kilo a mám pocit, že skutečně běžím. Pravda je, že už nemám žádný tělesný tuk a je mi zima,“ usmívá se.

Totální vyčerpání
Pod vedením atletického trenéra Jana Pernici se nyní připravuje šestkrát v týdnu na pražském Strahově. Běhá naplno, ačkoli by si filmaři mohli vypomoct střihem. „V krátkých úsecích dosahuje stejných časů, které měl Zátopek,“ prozradil Ondříček. V přípravě zvládne dvacet i třicet dvoustovek denně; vražedná porce! „Chtěl jsem se dostat do stavů, které prožíval, na hranici totálního vyčerpání,“ popsal herec, který ovšem bravurně zahraje také Micka Jaggera nebo Hurvínka.

Jako na drogách
Václav Neužil ještě prozradil, že se mu vzácně podařilo dostat do »rauše« po totálním vyčerpání. „Pocit, že jste nad svým tělem, že to běží samo a vy jste na jiné úrovni, je nesdělitelný. Endorfiny dělají hodně, člověk je jako nastřelený po droze. Pochopil jsem, proč byl Zátopek zábavný a společenský. Zčásti to bylo jeho naturelem, ale také tím, co dělal.“ Navrch slíbil, že jeho Zátopek nebude pomníkem ani bohem, ale normální, vtipný a trochu tvrdohlavý kluk z Beskyd. „Už žiju s Emilem, kamarádím s ním, tancuju. Budu ho hrát tak, jako ho vnímám já, Bude to můj Emil Zátopek…“ Premiéra má být v létě 2020.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního AHA!.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.