Experti se strachují... Prodeje nemovitostí zdraží o desetitisíce! Kvůli vládě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Experti se strachují... Prodeje nemovitostí zdraží o desetitisíce! Kvůli vládě

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Časově nenáročná práce s velkým výdělkem. Tak si Češi profesi realitních makléřů zřejmě představují. Podle oficiálních dat se zprostředkováním prodejů nemovitostí naplno živí asi 15 tisíc osob, jako přivýdělek to ale mají až desítky tisíc lidí! A úroveň služeb podle toho také mnohdy vypadá. Přesycený trh chce proto vláda pročistit zákonem.

S jakými změnami novela zákona o realitním zprostředkování, která ve středu prošla Sněmovnou v prvním čtení, počítá? Makléři podle návrhu například budou muset být bezúhonní, kvalifikovaní a pojištění. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (48, za ANO) s novou úpravou spotřebitelé dostanou větší ochranu a přebujelý makléřský trh se zkultivuje. „Chceme dát klientům návod, jak mají při realitním obchodování se zprostředkovatelem jednat, co od něj mohou požadovat, co nikoliv a jak se mohou bránit v případě pochybností či zjevného zklamání,“ řekla k tomu ministryně ve Sněmovně. A ještě lépe – trh by se měl trochu pročistit. Makléřů je totiž u nás příliš. V Česku připadá na jednoho realitního zprostředkovatele 720 obyvatel, v osmkrát lidnatějším Německu musí makléř obsloužit desetinásobně více klientů.

Armády otřesných

„Profese láká mnoho lidí, neboť ji považují za cestu k rychlému zbohatnutí bez nutnosti vlastně něco umět. Lidé mají pocit, že je to pouze o tom dát dva dohromady,“ řekl Aha! Jaroslav Novotný z Asociace realitních kanceláří. A protože jde o volnou živnost, kterou může vykonávat prakticky kdokoliv, není tak výjimkou, když prodej nemovitosti zprostředkovává třeba taxikář, číšník, student nebo matka samoživitelka. „Kvalita jejich služeb bývá otřesná a zprostředkování dělají, protože si tím občas na nějakou tu kačku přijdou,“ potvrzuje také realitní makléř Daniel Kotula.

Připlatíme si?

Nová pravidla odborníci většinou vítají, upozorňují ale i na možné dopady na spotřebitele. Norma například počítá s povinným pojištěním agenta, a to nejméně na 1,75 milionu korun. Pokud pojištěn nebude, hrozí mu až milionová pokuta. „A to, myslím, velmi pravděpodobně zapříčiní zdražení služeb makléřů. Odhaduji, že ke zdražení dojde v desetinách procent na provizi makléře,“ sdělil Aha! Martin Fojtík ze společnosti Bidli.cz. Dle našich propočtů tak může být dopad na kupujícího či prodávajícího podle hodnoty nemovitosti v řádu desítek tisíc. Jako by nestačilo, že jsou ceny nemovitostí v celé republice už nyní nebývale vysoké. Ačkoliv pak návrh přikazuje makléřům mít odpovídající kvalifikaci v podobě odborného vysokoškolského vzdělání nebo alespoň středoškolského s maturitou a třemi lety praxe, někteří experti pochybují, že se tím dnes přesycený trh opravdu pročistí. „Většina dnešních makléřů si s kvalifikací nebude muset lámat hlavu, plně jim postačí tři roky dosavadní praxe,“ dodává Kotula. Změny, které zákon nařizuje, ještě musí ve Sněmovně projít dvěma čteními, pak je musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident.

Příklad: Kolik si připlatíme?

Pokud hodnota nemovitosti je 5 milionů a provize makléře 4 procenta z její hodnoty, zprostředkovatel si vydělá 200 tisíc. Když jeho provize stoupne např. na 4,3%, tedy o desetiny procenta dle prognóz profesionálů, odměna činí už 215 tisíc Kč. Prodávající anebo kupující nemovitosti – podle toho, jaká je dohoda – si tedy připlatí 15 tisíc.

Jen jedna provize a celá pravda

Nová úprava má podle ministryně Dostálové mimo jiné zamezit tomu, aby si makléř nárokoval provizi od prodejce i kupujícího. Smlouva o zprostředkování také bude muset být vždy v písemné formě a klienta nebude smět ke koupi či prodeji nemovitosti zavazovat. Navíc makléři budou muset podle předlohy sdělit zájemci závady realit, což ale podle kritiků není v praxi splnitelné. Poslanec ODS Vojtěch Munzar (42) to označil za nepřípustné přenášení odpovědnosti z prodávajícího na makléře.

Kolik si vydělají?

Ze zhruba 270 tisíc nemovitostí, které ročně v Česku změní majitele, se jen asi z poloviny na prodejích podílejí realitní zprostředkovatelé. Podle Platy.cz byl průměrný výdělek přes 36 tisíc, podle Jaroslava Novotného z ARK ČR výši odměn ovlivňuje, zda makléř pracuje jako zaměstnanec, na živnostenský list, na výši obchodovaného majetku či rozsahu poskytovaných služeb. „Ti úspěšní mohou mít příjmy i v částkách více než sto tisíc korun,“ říká. Výše provize se odvíjí od ceny objektu a podle Novotného se pohybuje „v jednotkách procent“. Z loňského průzkumu firmy Poski Real vyplývá, že průměrná výše provize v Praze činila 131 569 korun, nejnižší pak byla v Ústeckém kraji, kde si makléř v průměru bral 45 304 korun.

 Víte, že...

...podle údajů Českého statistického úřadu se ke konci loňského roku k profesi realitního makléře hlásilo 14 602 osob? Podle odhadů odborníků jich ale může být 25 tisíc, někteří mluví dokonce až o 40 tisících zprostředkovatelích.

Přečtěte si
IngKecner
26. 4. 2019 • 10:44

prodávám byt v Praze, a na inzerátu mám uvedeno, že pouze přímému vlastnáikovi. Stáýle se ozývají makléři,a to někteří s omluvou, ale spíše tento požadavek ignorují. Připadají mně jako dravci, kteří ztratili zábrany a slušnost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.