České Velikonoce: Pomlázky, štamprle, kroje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

České Velikonoce: Pomlázky, štamprle, kroje

Vlčnov
Vlčnov (Foto pro Aha! – Milan Blaha, Foto Aha! – Slávka Červená, Foto Aha! – Jitka Pecharová, )

Vonící a zalité sluncem, Velikonoce se letos obvzlášť vydařily. Mnohde tak koledníci vyrazili jen v kraťasech, ale tam kde opravdu dbají na tradice, oblékli pánové slavnostní kroje. A že dbali na vzhled, od dívek a žen se nedočkali vajíčka. Hrdlem jim proklouzla nejedna pořádná štamprle slivovice.  

S pomlázkou i popeláři

O Velikonočním pondělku nebylo radno vycházet ženám ven s odpadky v Hradci Králové. Koledování si totiž nenechali ujít pracovníci technických služeb jezdící popelářským vozem, kteří o svátku museli pracovat. „Abych dostala pomlázkou od popelářů, tak to se mi stalo poprvé,“ řekla Magdalena Hojná, jedna z »obětí« obsluhy popelářského vozu. Zatímco její manžel se synem byli koledovat po okolí, ona velikonoční pondělí moc nemusí. „Raději se doma koukám v klidu na pohádky,“ usmála se.

Koledníci vylezli na střechu Česka

Velikonoční koledování se odehrálo i na nejvyšším místě naší republiky – hoře Sněžka v Krkonoších. Postarali se o to dva pánové, kteří vyrazili na vrchol pěšky z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu. „Jsou to naši příležitostní nosiči, kteří takto chodí koledovat už pátým rokem. Cestou vyšupali všechna děvčata, která potkali,“ řekl majitel České poštovny na Sněžce Milan Blaha. V době koledování bylo na hoře slunečno, ale teplota se pohybovala jen kolem nuly.

František (5) nemohl dospat: První vajíčko dostal od Marijánky (2)

Dospat nemohli vzrušením sourozenci Marijánka (2) a František (5) Valáškovi z Ostravy. 

„Já jsem si vyrobil svůj tatar na školce v přírodě!“ hrdě hlásil nad povedeným mrskátkem František. Marijánka se těšila, až bude rozdávat vajíčka a dobroty s vidinou toho, že na ni taky něco čokoládového zbude. Tradice, nejen velikonoční, rodina dodržuje i proto, že se maminka Iva (38) věnuje folkloru. „Velikonoce obzvlášť. Těšíme se na jaro a na to, že si popřejeme zdraví a vitalitu,“ vypráví.

Mrskačka v kempu

Vzhledem ke krásnému počasí řada lidí neslavila Velikonoce doma. Jarní svátky prožili na chalupách, chatách a také v kempech jako například u Stříbrného rybníku v Hradci Králové. „Jsme tu od pátku, kdy dětem začaly prázdniny, a za tu dobu, co sem jezdíme, jsme nezažili, aby tady bylo už tolik lidí. Koleda probíhala klasicky. Už doma jsme si připravili perníčky a cukroví, vajíčka jsme obarvili až tady v cibulových slupkách,“ popsala svátky Jitka Svobodová, která přijela s rodinou z Polabí. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.