Pět let od ničivého požáru: Libušín jako bájný Fénix | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pět let od ničivého požáru: Libušín jako bájný Fénix

Příčinou požáru byl špatně zrekonstruovaný komín.
Příčinou požáru byl špatně zrekonstruovaný komín. (Ondřej Hodálik a Slávka Červená)

Svíravý pocit u srdce vyvolával pohled na chatu Libušín mizející navždy v plamenech. Od ničivého požáru uplynulo pět let a kráska architekta Dušana Jurkoviče (1868 – 1947) na Pustevnách vstává z popela jako bájný pták Fénix. Místo zápachu kouře, krásně voní dřevem i barvami.

Z národní kulturní památky nedaleko Prostřední Bečvy na Vsetínsku zbyly jen trosky, přes nesmírné úsilí hasičů se podařilo zachránit pouhé zlomky nesmírně působivé stavby.

Jako dříve

Bylo štěstí, že historici měli pamětihodnost zdokumentovanou a existují historické fotografie. Řemeslníci nyní mohou dokončovat její věrnou kopii metodou takzvané vědecké rekonstrukce, tedy pomocí původních technologických postupů a původními nástroji, stejně jako za časů Jurkoviče.

Hledali barvy

Nejstarší venkovní části – Pustevna a Parmova přístavba z roku 1891, právě dostávají původní barevné obrysy. „Přes mnoho dřívějších renovací bylo těžké říct, jaké barvy byly původní, Jurkovičovy. Vůbec poprvé jsme odebírali vzorky z dochovaných artefaktů z nejhlubších vrstev a posílali k analýze,“ řekl hlavní restaurátor Luděk Dvořák (56). Valaši mají vše odborně podloženo, barvy budou původní, olejové. Nebudou tak výrazné, jak si je většina návštěvníků pamatuje, budou odpovídat těm z roku 1925.

Původních 7 %

Do nové stavby restaurátoři zároveň začleňují i zachráněné původní trámy a další prvky. Na nenabarvené roubené siluetě je patrné, jak málo »přežilo«. Jde přibližně o sedm procent budovy – buď tyto části unikly zkáze, nebo byly po předchozích opravách v depozitáři Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Samoshášecí systém

Uvnitř Libušína si stolaři »hrají« s trámy, stropy a obklady. Tam, kde byla nejkrásnější část chaty, jídelna, jsou nyní stěny jako ze stříbra. „Je to fólie. Na rozdíl od minulosti musí být v budově důmyslný samoshášecí systém, který je ukrytý pod trámy stropů. V jídelně budou nástěnné malby. Aby se nepoškodily v případě ohně, systém hašení bude plynový. Fólie zamezí úniku plynu ven. Jinde bude hasit voda,“ přiblížil technický náměstek Národní muzea v přírodě Milan Gesierich (56). Na fólii přijdou trámky, které vytvoří vnitřní stěny a na ně teprve přijdou malby podle původní předlohy.

Do práce se dají i tesaři

Ještě nedávno byl na zadní části Libušína sníh. Nyní už mohou tesaři pokračovat v pokládání jedlových šindelů. Těch je potřeba 1000 m². A dřeva? Roubená stavba včetně interiéru spolyká 990 m³ kulatiny z jedle, dubu a smrku.

Víte, že...

...obnova přijde na 110 milionů? Šedesát dá ministerstvo kultury, čtyřicet pokryje pojištění. Deset milionů vynesla veřejná sbírka. Slavnostní otevření se uskuteční počátkem příštího roku.

Alšova jídelna

Libušín a sousední chata Maměnka, která se rovněž renovuje, byly dokončeny v srpnu 1897. Nejcennější byla v Libušíně jídelna s nástěnnými malbami Mikoláše Alše (1852 – 1913), unikátním nábytkem a lustry.

Zanedbal opravu komínu

Za požár z 3. března 2014 může nejspíš řemeslník z Karvinska, který o sedm let dříve zanedbal opravu komína. Státní zástupce nyní doplňuje důkazní materiál podle požadavku soudu. V případě prokázání viny hrozí muži až osmileté vězení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.