Do Česka dorazila psí malárie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Do Česka dorazila psí malárie!

Chorobu přenáší piják lužní.
Chorobu přenáší piják lužní. (Foto. Shuttestock.com, ara)

V polovině března se v médiích objevila závažná zpráva o prvním tuzemském případu nebezpečného onemocnění psa babeziózou, které se také říká psí malárie.

Doposud byli v České republice léčeni na tuto chorobu pouze psi, kteří si ji dovezli z jižněji položených států. Zvíře, jemuž babeziózu diagnostikovali v brněnské klinice, se ale nakazilo na jižní Moravě.

Jaké jsou příznaky?
„Onemocnění probíhá zpravidla akutně a začíná vysokou horečkou až 42 °C, ztrátou chuti k jídlu, únavou a rychlou ztrátou kondice a hmotnosti,“ říká MVDr. David Hanzlíček z veterinární kliniky Jaggy. Během dalšího průběhu onemocnění se objevuje výrazný úbytek červených krvinek a krevních destiček vedoucí k chudokrevnosti a žloutence doprovázené červenou nebo nazelenalou močí. Na kůži nebo na sliznicích mohou být patrné známky krvácení. Neléčení psi na tuto nemoc bohužel zpravidla umírají.“

Klíšťata už útočí
Jaro je tady, kromě zvýšeného výskytu blech se už od března objevují klíšťata a psy i kočky je třeba intenzivně chránit mnohem déle, než si velká část majitelů zvířat myslí.

Přenáší ji piják
Tuto infekční chorobu přenáší piják lužní, zvláštní druh klíštěte. Tento parazit se k nám kvůli klimatickým změnám postupně dostává z okolních zemí (Slovensko, Maďarsko, ale i Polsko) a rozšiřuje už tak dlouhý výčet nebezpečných infekčních chorob, které u nás klíšťata přenášejí.

Jak zvířata chránit?
➤ obojky proti parazitům – tyto přípravky dobře fungují v případech, kdy je jejich účinná látka správně distribuována po celém povrchu těla, což bývá u zvířata milujících dlouhé procházky v přírodě či plavání problém. Stejně tak i mazlíčci, o jejichž srst se pečuje naopak intenzivně častým šamponováním, česáním či trimováním mohou mít tuto tukovou vrstvu narušenou a povrchově působící antiparazitika nemusí chránit dostatečně. ➤ spreje, šampony a pudry – mají krátkodobou účinnost, používají se spíš doplňkově.
➤ pipety – jsou velmi účinné, ale platí pro ně to, co pro obojky. Látka se nemusí srstí vstřebat dokonale, nebo se vymyje.
➤ žvýkací tablety – jsou zatím novinkou. Bývají na bázi fluralaneru. Tato látka působí systémově po dobu cca 12 týdnů a na rozdíl od jiných přípravků na ni jak klíšťata, tak i blechy nejsou rezistentní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.