Našla se škodovka doktora Mráčka: Majitel netušil, jaký má poklad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Našla se škodovka doktora Mráčka: Majitel netušil, jaký má poklad

Vladimír Němec u dnes červené krasavice, která se objevila v komedii režiséra Václava Vorlíčka Jak utopit doktora Mráčka.
Vladimír Němec u dnes červené krasavice, která se objevila v komedii režiséra Václava Vorlíčka Jak utopit doktora Mráčka. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Červenou kráskou, Škodou Felicie z roku 1961, se ve Zlíně na 3. ročníku automobilové výstavy pyšnil Vladimír Němec (33) z Metylovic na Frýdeckomístecku. Právem. Vždyť se objevila i v komedii Jak utopit doktora Mráčka (1974).

„Sbírám škodovky. Mám jich deset. Nejstarší z roku 1959. Je to moje vášeň,“ řekl. Znak škodovky má dokonce vyobrazen ve vlasech. „Felicii jsem sháněl téměř rok. Byl jsem moc šťastný, že se i to vůbec podařilo. Až za půl roku, co jsem ji koupil, jsem teprve zjistil, jak je slavná. Důkazem je technický průkaz s původní značkou AD  01 – 01. To byl k ní takový bonus,“ řekl skladník Vladimír.
O felicii, s kterou projel celou republiku, se pečlivě stará. Motor podrobil generální opravě, že vypadá jako nový. Bílé sedáky jsou také zachovalé. Bílý lak, který se nezachoval, nahradil nedávno červený, který je pro tento model nejklasičtější.

Další parádní kousky: 200 aut a motorek ve Zlíně
Ve Zlíně byly k vidění ale u další zajímavé exponáty. Okolí místního zámku a náměstí zaplnilo na 200 aut a motorek.

Kromě Škody Felicie, která si zahrála ve filmu Jak utopit doktora Mráčka se líbila i Š Populár z roku 1935, která se objevila v Četnických humoreskách. Obdivovatele mělo i novodobé »erko« – parádní stroj HN R 200. Nechyběla jedna z Tater, která absolvovala Rallye Dakar nebo replika motocyklu z roku 1894, kterou sestrojil nadšenec z Napajedel, Antonín Pavelka (77).

HN R200 je český supersportovní automobil vyrobený v roce 2016. Tvůrci Petr Novague a Marek Hoffmann jím vzdali poctu legendárnímu »erku« – Škodě 200 RS z šedesátých let. Byly vyrobeny jen dva exempláře. Oranžový a modrý. Právě ten byl ve Zlíně vystaven. Vůz byl v době uvedení v říjnu 2016 prodáván za cenu 4,2 milionu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.