Saúdský režim uplácí děti brutálně zavražděného novináře: Miliarda za smrt táty?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Saúdský režim uplácí děti brutálně zavražděného novináře: Miliarda za smrt táty?!

Saúdský režim uplácí děti brutálně zavražděného novináře
Saúdský režim uplácí děti brutálně zavražděného novináře (Foto Profimedia.cz)

Přišly o tátu, ale nebudou trpět nouzí. Děti brutálně zavražděného novináře Džamála Chášukdžího (†59), který vystupoval kriticky proti režimu saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána, za jeho smrt získají vysoké odškodné a tučnou měsíční penzi. 

Během soudu s domnělými vrahy by novinářovi potomci mohli rovněž vysoudit tzv. krvavé peníze. Konečná částka, kterou obdrží, může přesáhnout miliardu korun! Saúdská vláda tyto peníze oficiálně označí jako odškodné, ale zdroj podotkl, že neoficiálně si Saúdové chtějí koupit mlčení Chášukdžího rodiny.

Královský palác chce zabránit tomu, aby potomci veřejně pranýřovali a obviňovali krále Salmána či korunního prince Mohamada bin Salmána. Částku by si mezi sebe měly rozdělit jeho čtyři děti.

Domy a prachy

Chášukdžího nejstarší syn Saláh zatím v rámci odškodnění obdržel domy v hodnotě 91,5 milionu korun v Džiddě, kde pracuje. Saláh zprostředkovává kontakty mezi saúdskou vládou a zbytkem novinářovy rodiny. Nemovitosti dostali také jeho mladší sourozenci, bratr Abdulláh a dvě sestry. Vedle toho každý z nich získal jednorázové odškodné ve výši 6 milionů korun, měsíčně jim pak vláda vyplácí mezi 228 až 351 tisíci korun.
Toto rozhodnutí schválil osobně saúdský král.

Rozsekán a spálen v peci

Chášukdží byl zavražděn v říjnu loňského roku na saúdském konzulátu v Istanbulu, kam si šel vyzvednout dokumenty. Turecká policie soudí, že na kusy rozsekané tělo novináře bylo krátce po jeho smrti spáleno v peci přímo v areálu rezidence saúdského konzula. Saúdové dlouho zapírali a tvrdili, že Chášukdží v pořádku opustil budovu. Posléze ale přiznali, že se jednalo o předem naplánovanou úkladnou vraždu. Konečně i tu pec, co musela snést teplotu až 1000 °C postavili nedlouho před vraždou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.