Exekuce na krku: Půjčí mi někdo i bez záznamu v registru dlužníků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Exekuce na krku: Půjčí mi někdo i bez záznamu v registru dlužníků?

 (COOL CREDIT)

Kdybychom se zeptali na ulici náhodných kolemjdoucích na to, kdo je exekutor, nebudou nejspíš chodit daleko pro nadávky. Pro mnoho lidí je synonymem zla, které přijde a vezme vše, co mu přijde pod ruku a nechá jen to, co stihnete zakopat na zahradě.

V hlavě lidí je exekutor občas spjatý i s nesplacenou půjčkou, ale není tomu vždy tak. Podle zákona je exekutor osoba s právnickým vzděláním – a i když se to mnohdy nezdá, jako osoba znalá zákonů je musí také dodržovat. 

Exekutor má mnoho způsobů, jak vymoci z dlužníka celou pohledávku. Může mu strhávat částku ze mzdy, zablokovat jeho bankovní účet i rozprodat majetek. Nemá přitom úplně volné ruce a je omezený zákonem.

Zabavení majetku v exekuci

Rozhodne-li se exekutor, že zabaví dlužníkovi jeho movitý majetek, může kdykoliv bez ohlášení zaklepat na dveře, polepit nábytek nebo jiné hodnotné věci a rovnou si je odvézt do skladu k veřejné dražbě. Přeci jen jsou ale věci, které si s sebou odnést nemůže, i kdyby chtěl. 

Samotná exekuce je pak ještě složitější téma. Člověk někde něco nezaplatí, podcení to a už je v registrech. Jak z nich ven? A co když jsou potřeba peníze navíc? Je někdo, u koho se dá půjčit bez registru?

Kdo tedy exekutor je? Kolik peněz mi může brát z výplaty? Co všechno mi může z mého domova vzít? A co dělat, když zabavil věci, které ani nejsou moje? A kdo to proboha všechno zaplatí?

Přečtěte si náš článek na téma půjčky a exekuce: Kdo je exekutor a co si může dovolit?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.