Zlatý poklad v těžce zkoušené olomoucké zoo: Táta ukázal dvojčata světu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zlatý poklad v těžce zkoušené olomoucké zoo: Táta ukázal dvojčata světu!

Vzácný pohled – z otcova kožíšku vykukují obě mláďata.
Vzácný pohled – z otcova kožíšku vykukují obě mláďata. (Foto Zoo Olomouc)

Z větrné pohromy se vzpamatovává olomoucká zoo, březnová vichřice smetla v areálu na 800 stromů. Obnova areálu potrvá dlouho, chovatelům, a hlavně návštěvníkům dělají radost zvířata. Doslova poklad střeží lvíčkové zlatí. Dvě mláďata otec maskuje ve svém kožíšku a úzkostně je hlídá. 

A tak teprve nyní, dva měsíce od jejich narození, se podařilo vzácné opičky vyfotit a ukázat světu.

Tátu mají lvíčkové k pohledání. „Matka svá mláďata pouze kojí, na mateřské dovolené tedy zůstává tatínek,“ vysvětluje zooložka Jitka Vokurková. A otec-chůva se má co otáčet. Po narození potomky neustále nosil na zádech. Ani nyní je nespustí z očí. „Jakmile zjistí, že je na ně zaměřena pozornost, odejde s nimi do ústraní,“ dodává zooložka.

Krkavčí však není ani máma. Její hlavním úkolem je správná výživa dětiček – a tu plní svědomitě. Mláďata stále ještě kojí. Brzy jim už ale začne dávat i pevnou potravu, nejčastěji výživný hmyz, který nejprve pečlivě rozmačká ve svých prstech.

Mámy hrdinky

Matky lvíčků jsou hrdinky, a není se co divit, že potomky svěří ochotně do péče otců. V poměru ke svému tělíčku rodí doslova obří miminka. Ve srovnání s lidmi je to stejné, jako by žena porodila zhruba tříleté dítě.

Víte, že...

...v brazilských pralesích se počty lvíčků zlatých odhadují už jen na 3000 jedinců?
...olomoucká zahrada chová lvíčky od roku 1997 a narodilo se zde celkem 15 mláďat?

Můžete zahradě pomoct?

Obnova zahrady přijde na velké peníze. Můžete-li zoo pomoci, lze prostřednictvím dárcovských zpráv v hodnotě 30, 60 nebo 90 Kč. Lze je poslat na číslo: 87 777 Ve znění podle částky: DMS ZOOOL 30 nebo DMS ZOOOL 60 nebo DMS ZOOOL 90. Dostane celou částku zkrácenou o 1 Kč, službu provozuje Fórum dárců.

Ani při jídle táta potomky neodkládá.

Mrňous se i ve sladkém spánku drží jako klíště.

Přečtěte si
DWEI
4. 4. 2019 • 18:26

Mláďátka jsou rozkošná a dárcovskou sms hned posílám

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.