Zajíci na Kroměřížsku přenášejí nebezpečnou nemoc! U lidí je špatně léčitelná... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zajíci na Kroměřížsku přenášejí nebezpečnou nemoc! U lidí je špatně léčitelná...

Nemoc byla prozatím prokázána jen u zajíců.
Nemoc byla prozatím prokázána jen u zajíců. (Foto ara)

Už třetí případ brucelózy u zajíců se letos vyskytl na Kroměřížsku. Nakažlivou bakteriální chorobu přenosnou na člověka, u kterého je špatně léčitelná, zjistili veterináři v okolí Holešova-Tučap. 

Už v lednu odhalily testy brucelózu u zajíce v Zahnašovicích, v únoru u zvířete v Břestu. Na základě mimořádných veterinárních opatření se žádný zastřelený zajíc z vymezených oblastí nesmí dostat do obchodu či restaurace. Myslivci si mohou ulovená zvířata nechat pouze pro osobní spotřebu, maso je ale třeba dostatečně dlouho vařit.

Nákaza se vyskytuje u volně žijící zvěře a není možná vakcinace. „Proto je nutné přistoupit k ochranným a výstražným opatřením. Pokud lidé najdou uhynulého zajíce, případně jinou zvěř, měli by rychle informovat myslivce,“ řekl František Mahdalík, ředitel krajské veterinární správy.

Čtyři nakažení lidé

U člověka onemocnění vypadá podobně jako angína se střídavými vysokými teplotami. Napadá vnitřní orgány včetně uzlin nebo varlat. Je obtížně léčitelná, základem je dlouhodobé podávání antibiotik. Před nedávnem onemocněli brucelózou čtyři lidé z Opavska. Všichni se nakazili na dovolené v Arménii, když pili tepelně neupravené kozí mléko.

Víte, že...

...při manipulaci s uhynulým zvířetem je nezbytné používat ochranné rukavice a oděv? Nemoc se může na člověka přenést přes drobná zranění i přes kůži.
...nakazit se mohou i jiná zvířata, například skot, srnčí nebo psi?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.