Legendární zpěvačka Věra Špinarová (†65): POSMRTNÝ BOJ O DŮSTOJNOST! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Legendární zpěvačka Věra Špinarová (†65): POSMRTNÝ BOJ O DŮSTOJNOST!

Věra Špinarová (†65) si nikdy na nic nehrála, byla ženou z lidu.
Věra Špinarová (†65) si nikdy na nic nehrála, byla ženou z lidu. (Foto Aha! – Karel Janeček, David Malík, ara)

Už druhý rok neslavil bujaře se svoji mamkou Věrou Špinarovou (†65) v kruhu rodinném, ale jel na hrob matce zapálit svíčku. A tak tomu bylo i úterý. „Na mamku myslím intenzivně. Jako kdyby to bylo včera,” řekl Aha! zpěvaččin syn Adam Pavlík (44), který stále bojuje za památku své maminky. A stůj co stůj chce srovnat se zemí její sochu, která je prý pro ostudu. 

Vlnu nevole vyvolala bronzová skulptura už loni v říjnu. „Maminka vypadala úplně jinak. Budu dělat vše pro to, aby tady ten paskvil nebyl a zmizel,“ dal se do boje Pavlík, a nebyl sám. Houfně se začala podepisovat petice k odstranění sochy za 600 tisíc korun od sochaře Davida Moješčíka (44), která byla slavnostně odhalena v ostravském Husově sadu.


Více než pět měsíců poté ale žádné rozhodnutí ještě nepadlo. Místo toho došlo k dalšímu odkladu verdiktu na 8. dubna, kdy proběhne další zasedání. Do té doby je potřeba vyřešit smlouvu mezi obvodem a autorem díla, ta by umožňovala sochu prodat, a pokud by se to nepovedlo, tak ji přemístit.

„Smlouva je nutná k tomu, abychom mohli se sochou vůbec něco dělat. Bez ní by to nešlo, protože původní smlouva byla pro obvod tak nevýhodná, že v podstatě neumožňovala se sochou nijak nakládat,“ řekl Deníku Lukáš Jansa, nový radní pro architekturu a veřejný prostor.
„Návrh smlouvy jsem obdržel, ale ještě nepodepsal. Týká se souhlasu s úpravami a změnami díla v hranicích autorského práva,“ přiznával Deníku sochař David Moješčík.

Syn Adam: Z mamčina pokoje je zkušebna
Na hrob jel Adam samozřejmě i s babičkou Věrou Špinarovou (86), svou manželkou a dcerkou Johankou (16). „Babička je na tom zdravotně skvěle, to by byla mamka moc šťastná. Moc jí na ní záleželo,” svěřil Adam, který žije v Ostravě s babičkou v jednom domě. Od sebe je dělí jen dvě patra. „My za mamkou jezdíme na hřbitov zapálit svíčku každých čtrnáct dnů, vlastně jsme všichni pořád pohromadě,” pokračoval Pavlík.
V domě Špinarové je prý pořád živo, jezdí tam často Heidi Janků (56), Adamova macecha, která si vzala za manžela hudebníka Ivo Pavlíka (†84). „Vždycky tam na pár dnů vystěhuju mamčin pokoj pro hosty a udělám z něho zkušebnu. Zkoušíme tam s Heidi náš program, který máme zaplaťpánbůh až do konce prosince,” objasnil Adam, jenž začal místo Špinarové se svoji kapelou doprovázet Heidi. „Jinak makám na kultuře, dělám ještě v jedné produkční firmě, tak myslím, že by mamka měla ze mě, a vůbec ze všech z nás, radost,“ uzavřel.

 

„Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové.



Přečtěte si
irena.toledo
29. 3. 2019 • 10:03

Celou akci proti soše vyvolává syn a skupina umělců z Ostravy, ti mají patent na rozum. Odmítl i vyznamenání paní Věry prezidentem Zemanem, komu neni rady, tomu není pomoci. Město chtělo uctit její památku, a taková je odpověď.

irena.toledo
29. 3. 2019 • 09:56

Celou akci proti soše vyvolává syn Věry Špinarové, a skupina umělců z Ostravy. Ti mají patent na rozum. Odmítl i vyznamenání paní Věry prezidentem Zemanem, komu není rady, tomu není pomoci.

babapsi
29. 3. 2019 • 08:58

Socha není špatná, dokonce vzoru lichotí, co se týče štíhlosti. Divím se,že se stále zviditelňují na zesnulé !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.