Objevte zázrak jménem kadeřávek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Objevte zázrak jménem kadeřávek!

kadeřávek
kadeřávek (Ludmila Dušková)

Stejně jako před pár lety »vtrhlo« do obchodů avokádo a bylo všude od potravin až po drogerii, tak v poslední době začíná být v této pozici kadeřávek... Má více železa než steak, více vápníku než mléko a nejvíce vitaminu K ze všech listových zelenin!

Oficiální název tohoto zeleného zázraku je Kapusta kadeřavá, někdo používá výraz jarmuz či zimní kapusta, a jedná se o bylinu, u které se sklízí mladé listy a stonky. A jak už název napovídá – zacházet s ní můžete jako s kapustou.
Kadeřávek obsahuje celou řadu vitamínů – A, krom B12 všechny ze skupiny B, vitamín C, vitamín E, který chrání buňky před volnými radikály... Dá se tedy říci, že tyto zelené listy mají v sobě doslova koktejl plný vitaminů, který je navíc obohacený i o minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Posiluje srdce a ledviny
Díky vitaminům a minerálům, které kadeřávek obsahuje, posílíte jeho konzumací srdce a ledviny. Také pečuje o naši pleť a vlasy, působí příznivě na růst kostí a v neposlední řadě prý i pomáhá chránit před rakovinou. Je to velmi otužilá rostlina a pěstovat se tak může i v zimě. Proto se uchytil název zimní kapusta.
Listy kadeřávku rostou ve volné růžici na vysokém košťálu, na rozdíl od klasické kapusty, kterou známe z české kuchyně, kde listy tvoří hlávku.

Kadeřávek v kuchyni: Salát se zakysanou smetanou
Chceme ochutnat kadeřávek a netroufáme si třeba hned na kapustové karbanátky? Pak zkusme tento salát. Na něj budete potřebovat 500 g listů kadeřávku, kelímek zakysané smetany, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, špetku soli.
Listy očistíme, omyjeme a posekáme. Podusíme na oleji doměkka (čas se může velmi lišit podle druhu použitého kadeřávku, u toho klasického je to až čtyřicet minut). Poté dle chuti osolíme a zakápneme citronovou šťávou a nakonec vmícháme zakysanou smetanu.

Kadeřávek v kosmetice: Vytvořme si pleťovou masku
Stačí nám tři ingredience a vaše unavená a vysušená pleť dostane vitaminovou »injekci« od kadeřávku. Potřebovat tedy budeme: 3 až 4 listy této kapusty, jednu čajovou lžičku kvalitního olivového oleje a jednu polévkovou lžíci nějakého citrusového džusu (nejlepší je citronový). Všechny ingredience rozmixujme a následně směs ihned nanesme na obličej. Vyrobenou hmotu necháme působit 15 až 20 minut a poté obličej opláchneme teplou vodou.

Kadeřávek k televizi: Jednoduché chipsy
Rádi večer u televize pucujete chipsy? Tak zkuste tuto zdravější verzi. Potřebovat budeme jeden kadeřávek, 160 ml kokosového mléka a hrst sezamových semínek.
Troubu nejdříve nastavte na 150 °C. Listy pečlivě opereme, osušíme a natrháme na kousky. Kokosové mléko spolu se semínky smícháme a v této lázni vykoupeme natrhaný kadeřávek. Ten pak rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme tak 25 minut.

Kdy vysévat?
Semena pravého kadeřávku vyséváme v polovině jara do 1 cm hluboké rýhy. Potom sazeničky vyjednotíme na 5 cm, aby měly dost místa a zesílily. V létě je přesadíme na připravené konečné stanoviště ve sponu 60x60 cm. Dobře ušlápneme zeminu kolem kmínku a zaléváme, dokud pevně nezakoření.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.