Vědci v USA úspěšně otestovali novou pilulku na lidech: Antikoncepce pro muže se blíží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci v USA úspěšně otestovali novou pilulku na lidech: Antikoncepce pro muže se blíží!

Prezervativy by do deseti let mohly nahradit antikoncepční pilulky pro muže.
Prezervativy by do deseti let mohly nahradit antikoncepční pilulky pro muže. (Foto Profimedia.cz)

Svět je zase o krok blíž k zavedení mužské hormonální antikoncepce. Kalifornští vědci totiž po testech nové pilulky na lidech hlásí pozitivní výsledky.

Tabletka se jmenuje 11-beta-MTDC a ve varlatech snižuje hladinu hormonů potřebných pro výrobu spermií, zatímco ve zbytku těla se nic nemění.

Přesně tento jev nastal u 30 účastníků testu (10 dostávalo placebo). Muži užívali pilulku denně po dobu jednoho měsíce a hlásili jen minimální vedlejší účinky jako občasnou bolest hlavy, únavu nebo vyrážku.

Jen pět mužů pak uvedlo, že měli sníženou chuť na sex, dva další pak přiznali mírné potíže s erekcí, které ale neznemožňovaly pohlavní styk. Po vysazení léku se vše vrátilo do normálu.

Na výzkumníky teď čekají další testy, protože skutečně »bezpečné« změny v produkci spermií se zatím dostavují až po dvou až třech měsících užívání. „Bezpečná, reverzibilní hormonální mužská antikoncepce by měla být k dispozici přibližně za deset let,“ uvedla Christina Wangová, pomocná ředitelka výzkumného institut.

Gel místo tabletky?

Muži by v budoucnu nemuseli sáhnout jen po antikoncepční pilulce. Vědci podrobně zkoumají také speciální antikoncepční gel, který se aplikuje na ramena a záda; do těla se vstřebává kůží. Testy a výsledky by měly být zveřejněny kolem roku 2022.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.