Jaro je tady: Připravte na něj sebe i svůj vůz. Dejte auto do pucu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jaro je tady: Připravte na něj sebe i svůj vůz. Dejte auto do pucu!

Aha! vám poradí, jak dát auto po zimě do pucu a připravit ho na jarní výlety.
Aha! vám poradí, jak dát auto po zimě do pucu a připravit ho na jarní výlety. (Foto scom)

Zima už je za námi. A to pro řidiče znamená řadu změn. Nemluvíme přitom pouze o pneumatikách. Aha! vám poradí, jak dát auto po zimě do pucu a připravit ho na jarní výlety.

Zkontrolujte podvozek a brzdy

Sníh a mráz dává zabrat celému brzdovému systému. Destičky mohou být sjeté, kotouče zvlněné a čidla zanesená. Především na začátku jara, kdy ještě silničáři nestačili opravit všechny díry způsobené zimou, dávejte pozor na podvozek a nechte si ho zkontrolovat.

Pořádně auto umyjte

Pořádně auto umyjte. Posypová sůl je největší nepřítel laku a karoserie, ale i podvozkových dílů. A mohli jste si ji na botách nanosit i dovnitř. Vosk na karoserii, ochranný nástřik podvozku a tepování koberečků ji z auta vyžene.

Vyčistěte klimatizaci

Ve filtru a výparníku nepoužívané klimatizace se mohou množit bakterie a plísně. Předtím, než ji začnete používat naplno, ji proto vyčistěte a dezinfikujte.

Vyměňte pneumatiky

Zimní pneumatiky přestanou být lepší než letní, když teplota stoupne trvale nad +7 °C. Pak se oproti letním rychleji opotřebují a zvyšují spotřebu vozu. Povinnost mít je při nepříznivých podmínkách (sníh, led apod.) máme jen do konce tohoto týdne.

Vyndejte nepotřebné

Podsyp pod kola, lopatka, náhradní rukavice nebo řetězy. To vše vozí řidiči v zimě v kufru auta. Teď už to nebude třeba, zabírá to místo v kufru a zbytečně zvyšuje spotřebu vozu.

Pozor na jarní nebezpečí!

Hned z několika důvodů se vyplatí dávat si za volantem větší pozor. Tohle jsou ty nejdůležitější:

Motorkáři. Kontrolujte častěji zpětná zrcátka. Na silnicích už je zase plno motorkářů, kteří jezdí rychle a odvážně. Někdy až moc.

Štěrk. Posypový štěrk na kraji silnice a auto se zimními pneumatikami před vámi jsou hrozbou pro vaše čelní sklo. Nechte si větší odstup.

Počasí. Slunce nás navštěvuje čím dál častěji a led ze silnic zmizel, ale po ránu to ještě na řadě míst může klouzat. Pozor především na mosty a místav hlubokém stínu. Na jaře jsou častější i mlhy a déšť, při kterém hrozí aquaplaning.

Léky. Sezona alergií začíná už v únoru, ale v březnu a dubnu se projevuje naplno. Některé léky proti alergiím přitom zhoršují vnímání a zpomalují reakce za volantem. A podobně působí i některé léky na kašel. Že je neberete, nebo jsou ty vaše bezpečné? Ostatní řidiči mohli.

Zvěř. Pozor si dávejte i na zvěř. Duben a květen jsou nejhorší měsíce, co do počtu sražených zvířat. Migrují za potravou a narodila se i mláďátka, která ještě nemají zkušenosti.

Přečtěte si
Josef124
13. 7. 2019 • 07:33

Já dělám na jaře taky pořádnou očistu auta. Přes zimu ho umýt nejde, tak je to na jaře vždy záhul, ale je potřeba se o auto starat. Mě to navíc i baví, takže to nemám jako nutnost, ale jako radost. Letos jsem kromě mytí koupil nové pneumatiky z http­s://ww­w.pn­euok­.cz/ , protože ty starý už nebyly dobrý.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.