Statečná Janinka má 22 kg v deseti letech! Jak si vybojovala svůj život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Statečná Janinka má 22 kg v deseti letech! Jak si vybojovala svůj život

Hobby jsou pro Janičku knihy. Miluje návštěvy knihovny.
Hobby jsou pro Janičku knihy. Miluje návštěvy knihovny. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv rodiny)

Když se Janinka Šestáková narodila, vážila pouhé 564 gramy a měřila 28 cm. Dlouhých 115 dnů byla v inkubátoru, její život visel na tenkém vlásku. Přesně na den před 10 lety si ji rodiče přivezli domů. Netušili, zda bude mít zdravé oči, jestli začne mluvit. A dnes? Je z ní šikovná školačka.

Janička z Popovic na Uherskohradišťsku přišla na svět 2. prosince 2008 ve 22. týdnu těhotenství. „Tlak se mi náhle zvýšil tak, že jsem upadla do bezvědomí,“ popsala maminka Romana (31). Pak si prožila těžké období. „Měsíc jsem čekala na první možnost, dceru pohladit. Dva měsíce na to mi teprve řekli, že by měla přežít. Po dalších dvou letech jsem se dočkala jejích prvních kroků a od té doby pokračujeme krůček za krůčkem vpřed,“ přiblížila.

Jedničkářka

Janička je drobounká a křehká, váží 22 kg (průměrná hmotnost stejně starých děvčat je 33 kg, pozn. red.) a to už navštěvuje 3. třídu, kde musí mít svou asistentku. „Snaží se. Měla samé jedničky. Ale doma se s ní učím tři až čtyři hodiny denně. Nepracuji. Co je u jiných dětí běžné, my musíme tvrdě vydřít. Má potíže s motorikou rukou, stále trénujeme. Oporou je celá rodina. Hlavně s bráškou Románkem (6) ji pojí velký citový vztah,“pokračovala Romana, která stihla i při velkém stresu vystudovat tři vysoké školy.

Miluje knihy

„Chodím tančit do souboru Popovjánek a hraju na kytaru,“ pochlubila se holčička, která místo panenek dává přednost knihám, deskovým hrám, ale také tabletu, mobilu. Největší odměna pro ni je, když může jít do knihovny. A o jakém povolání sní? „Chtěla bych být modelkou, překladatelkou, doktorkou nebo i prodavačkou,“ svěřila se.

Bude mluvit, napije se sama?

Těch 10 let nebylo jednoduchých. „Chci poděkovat každému, kdo nám jakkoliv kdy pomohl. Třeba jen radou, modlitbou či úsměvem. V týdnu jsme s Janinkou ležely v posteli a ona mi četla z knížky. Já brečela jako želva. Pro mnohé běžná situace, ale pro nás hotový zázrak. Před lety jsme netušili, jestli se zvládne sama napít či bude mluvit. Společně jsme dokázali kus práce a Janinka je největší bojovnice, co znám,“ dodala máma.

Rada pro ostatní

„Člověk nesmí stále hledat překážky, ale spíš cesty, jak ty kroky k lepšímu zvládnout,“ míní Romana.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.