Ondřej (22) z Pardubic: I s hendikepem překonává překážky a chce pomáhat hasičům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ondřej (22) z Pardubic: I s hendikepem překonává překážky a chce pomáhat hasičům

Ondra před pardubickou dopravní fakultou se svým oceněním.
Ondra před pardubickou dopravní fakultou se svým oceněním. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

S vážným postižením se odvážně pere Ondra Mach (22) z Pardubic. Ten má zakrnělé a zdeformované ruce i nohy a je vozíku, přesto je jeho snem pomáhat ostatním. Teď dostal Ocenění za překonání překážek při vysokoškolském studiu.

Ondrovou rodinou jsou pěstouni, kteří se ho ujali, když mu bylo 2,5 roku. Biologická matka ho zavrhla. Náhradní rodiče teď na Ondru mohou být právem pyšní. Získal totiž vyznamenání v celostátní vědecké soutěži Cena Wernera von Siemense. „Jeho ocenění má ukázat hendikepovaným studentům, že se nemusí bát studovat,“ uvedla Lenka Machačová z Dopravní fakulty Jana Pernera, na níž mladík studuje.

Prodloužené studium

„Ceny si vážím. Málokdo si umí představit, že takto postižená osoba dokáže být plnohodnotným členem společnosti,“ řekl Ondra, který na fakultě studuje již třetím rokem obor Technologie a řízení dopravních systémů. Bakalářskou zkoušku ale bude skládat až za rok. „Kvůli postižení mám totiž studium prodloužené, abych nemusel být ve škole od rána do večera,“ vysvětlil mladík.

Chce být dispečer

Ondrovým snem pracovat na dispečinku hasičů. „Mohl bych tak pomáhat a zároveň je to práce od stolu, což bych mohl jako vozíčkář dělat,“ odhalil mladík, kterého prý od dětství vždy fascinovaly všechny dopravní prostředky.

Autem kolem republiky

Kromě vysněného povolání dispečera hasičů by si Ondra rád splnil touhu objet s kamarády vozem, který by sám řídil, hranice naší republiky. Cestování autem, které může ovládat díky speciální úpravě, ho totiž baví a s doprovodem si troufá i na větší dálky. „Byl jsem už na Moravě nebo v Mariánských Lázních,“ řekl Ondra.

Robertsův syndrom

Ondra trpí vzácným onemocněním zvaným Robertsův syndrom. Jde o genetickou poruchu, která postihuje svalovou i kosterní soustavu. Vyznačuje se prenatálním zpomalením v důsledku narušeného buněčného dělení, což způsobuje deformace částí těla včetně lebky. U Ondry se projevila tím, že má z ramen prakticky vyrostlá jen zápěstí s prsty a nohy jsou zdeformované tak, že má natočená kolena a kotníky směřují dozadu.

Ondra před pardubickou dopravní fakultou se svým oceněním.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.