Magický rok s Aha!. Červí úplněk přináší jaro - Očistná koupel, plány na rovnodennost, jarní nápoj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Magický rok s Aha!. Červí úplněk přináší jaro - Očistná koupel, plány na rovnodennost, jarní nápoj

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Jarní rovnodennost, Ostara, brána, která vede ze zimy do jara. Pro naše předky to byl symbol naděje, znamení, že zima končí. Na cestu do jara nám tentokrát posvítí »červí« úplněk. Měsíc bude na obloze v první čtvrti ve čtvrtek 21. března ve 2:43. Další pokračování MAGICKÉHO ROKU S AHA! je tady.

Váhy váží vztahy a mohou přinést změny ve vašem životě. Dobře si tedy rozvažte, než se k něčemu rozhodnete. Važte i slova. Zamyslete se nad svými vztahy. Nemusí jít pouze o rodinu, i přátelské a pracovní vazby ovlivňují náš život. Možná více, než si myslíme a uvědomujeme. 

Pokud začínáte nový vztah, navazujete nové pracovní kontakty, či podepisujete smlouvu, zvažte, jestli děláte to, co v hloubi duše dělat chcete nebo co je vám prospěšné.

Jak prožít úplněk pod vládou Vah?

*Vyhněte se vytváření nepřátel.
*Pozor na nerozhodnost.
*Čím se zabývat a nad čím přemýšlet? Uvažujte o tom, jak byste zlepšili své postavení ve společnosti, ve které se pohybujete, a dali najevo, že na vašem názoru záleží.

Plány na jarní rovnodennost

První jarní den označujeme jako jarní rovnodennost, noc a den jsou přibližně stejně dlouhé. Od zítřka se noc zkracuje a den prodlužuje. To trvá až do letního slunovratu, to je den dvakrát delší než noc.
Rovnodennost byste neměli strávit obyčejně, zkuste udělat něco, po čem se budete cítit líp, co vás nabije jarní energií...
1) Ukliďte! Není sice moc magické, ale koště a voda vyženou zimu nejlépe.
2) Nakupte nové oblečení! Jasné barvy, květinové vzory, lehčí oblečení. Rozlučte se se zimními kabáty a přivítejte jaro v něčem pestrém, zeleném, červeném nebo žlutém.
3) Přineste si květiny a zeleň! Narcisy a hyacinty ozdobí dům a dodají pocit jara. Skvělé jsou i jarní bylinky, které můžete využít v kuchyni.
4) Jděte do přírody! Jaro se probouzí, ale doma to neuvidíte. Nasajte sílu probouzející se země.
5) Změňte se! Ostara je symbolem nového života. Chcete něco změnit? Teď je nejlepší chvíle začít uskutečňovat nové plány.
6) Milujte! Láska – ať už ji hledáte, nebo jste ve vztahu, otevřete se citu a nebojte se dávat ho najevo.

Dejte si jarní nápoj

Podle následujícího předpisu si můžete připravit úžasný jarní keltský nápoj posset. Voní, je dobrý a ještě zahřeje. Prokřehlé kosti i vaše srdce.
Potřebujete: 5 a ½ dl plnotučného mléka, 2 lžíce ovesné mouky, špetku soli, 1 lžíci medu, 3 dl piva Guiness nebo jiného těžkého černého piva, ½ lžíce skořice a muškátového oříšku.
Postup: V rendlíku ohřívejte mléko, mouku a sůl až k bodu varu, pak odstavte a nechte 10 minut odstát. Přeceďte, přidejte pivo, med a koření. Směs znovu promíchejte a zahřejte. Pozor, nesmí se vařit! Poté teplé podávejte.

Vsaďte na zelené

Jaro, to je zelené rašení. Vězte, že mnohé bylinky vám pomohou s jarní očistou těla. Zkuste jarní detoxikační kúru. Využijte ve velkém přírodní zdroje – čekanku, pampelišku, majoránku, jitrocel, hluchavka či kopřivu. Ale i cibuli nebo celer.

Očistná koupel

Brr, studená voda! Možná se oklepete a chytně vás zimnice už jen při pomyšlení na studenou vodu. A ještě se do ní ponořit? Ale jděte. Vězte, že naši předci věřili v jarní očistnou koupel v průzračném potoce. Prováděli ji nad ránem, ideálně ještě za šera a blízko u pramene nebo soutoku, neboť právě čerstvá voda odnese vše špatné a přinese novou energii.

Astronomické jaro

Astronomické jaro začíná dnes v 22:59. To je okamžik, kdy se střed slunečního kotouče ocitne přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Kalendářní rok trvá 365 nebo 366 dní, ale Země oběhne Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Proto se jarní rovnodennost opožďuje každý následující rok o oněch pět hodin a 49 minut. V roce 2048 se začátek jara dokonce posune na 19. březen. Na 21. březen se první jarní den vrátí roku 2102.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.