Rádce Aha! Co dělat s ucpaným nosem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha! Co dělat s ucpaným nosem

...
... (istock.com)

Rýma a ucpaný nos patří mezi nejčastější projevy nachlazení. Podle nedávného průzkumu přes 70 % Čechů a Slováků užívá nosní přípravky. Pozor, může na nich vzniknout závislost, a tím i další komplikace.

Klasická rýma je jedním z nejběžnějších onemocnění, mnohdy je považována za banalitu spojenou se sezonním nachlazením. Častý názor, že neléčená rýma trvá stejně dlouho jako ta léčená, ovšem neplatí. „I běžnou rýmu je vhodné léčit, abychom předešli možnému šíření infekce, která by mohla způsobit zánět vedlejších nosních dutin nebo zánět středního ucha,“ upozorňuje MUDr. Michal Jurovčík z kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol.

Síla přírody
Další možností v boji s rýmou jsou přírodní bylinné spreje. Představují šetrnou a účinnou léčbu. Ideální jsou přípravky, které poskytují účinky nosních kapek a mořské vody v jednom. Přináší rychlou a přírodní léčbu rýmy a onemocnění nosních dutin. Mohou obsahovat např. glycerol a esenciální oleje z máty peprné, eukalyptu, rozmarýnu a mateřídoušky. Takové 100% přírodní produkty jsou nenávykové, protože neobsahují dekongestanty, a proto vhodné i pro těhotné a kojící ženy.

Dekongestanty uvolní nos, ale...
Při rýmě nás trápí hlavně ucpaný nos, proto hledáme způsoby, jak ho uvolnit. Účinným prostředkem jsou nosní spreje a kapky obsahující dekongestanty. Působením těchto látek dojde ke stažení cév, a tím ke splasknutí otoku nosní sliznice. Dlouhodobé podávání těchto přípravků s sebou nese riziko nosní neprůchodnosti a paradoxně i rýmy, kterou vyvolávají některé tyto spreje a kapky.

Maximálně týden
Obvykle se udává maximální doba nepřetržitého užívání u dospělých týden a u dětí 3 – 5 dnů. Jinak hrozí úbytek nosní sliznice, která pak není schopná plnit základní funkce – zvlhčovat a ohřívat vzduch, zachytávat drobné cizorodé částice a plnit svou imunologickou funkci. Nosní sliznice pak také snadno krvácí a tvoří se na ní příškvary. „Nosní sliznice pak přestává na kapky reagovat a je trvale zduřená. Tento stav se sám nevyřeší a je nutné zahájit jinou léčbu, například spreji s kortikoidy. V některých případech ale ani ty nepomůžou a je třeba přistoupit k operaci,“ popisuje MUDr. Jurovčík.

Mořská voda rýmu nevyléčí
Abychom dosáhli nejen vyléčení akutní rýmy, ale navrátili nosní sliznici i její funkčnost, je vhodné kombinovat aplikaci nosních kapek či sprejů s roztoky mořské vody. Slaná voda opláchne nosní sliznici, odstraní nosní sekret a zajistí lepší kontakt léčiva se sliznicí. Sama ale rýmu nevyléčí.

Statistická nej...
● Nejoblíbenější formou jsou nosní kapky, ty používá 29 % Čechů a 33 % Slováků. ● Nejčastěji po nosních sprejích sáhnou mladí lidé do 30 let (29,4 %), zatímco lidé ve věku 30 – 44 let spíše vezmou na pomoc mořskou vodu (18 %).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.