Božena Němcová by koukala: Babičky tradiční, potreštené, moderní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Božena Němcová by koukala: Babičky tradiční, potreštené, moderní

Eliška Balzerová (69), Ženy v pokušení
Eliška Balzerová (69), Ženy v pokušení (Martin Mithofer, ara )

Báječně vaří, starají se, vychovávají a rozmazlují, je s nimi legrace, občas vypustí nějaké moudro. Babičky. Zásadní v našich životech! Už to ale nejsou babky v šátcích, spíš emancipované ženy, dynamické a sexy. A protože byl v pátek Den žen, věnujme ho tentokrát babičkám. Těm filmovým!

Marie Motlová (†67), babi Homolková
Trilogie o rodině Homolkových (1969 až 1972) patří k těm kultovním filmům, které obnažují český charakter, lidské slabosti a pošetilosti. Babi Homolková šéfuje své rodině společně s Heduš (Helena Růžičková). Své blízké miluje, ale občas i neskutečně prudí, myslí to s nimi totiž dobře! Jako všechny babičky.

Stella Zázvorková (†83), Pelíšky
Není zásadní, ale typická. Musí být nad věcí, když jeden syn je zapálený lampasák (Donutil) a druhý evidentně dandy (Polívka) a pořád se o něco přou a sázejí. Přehlédne velkoryse i to, když synek zahlásí: Matko, neser! Je prostě moderní.

Eliška Balzerová (69), Ženy v pokušení
Rozverná, hédonistická a s nadhledem. Modernější a podnikavější než její dcera (Lenka Vlasáková). A šmrncovnější! Honí chlapy, je možná trochu do větru, ale proč ne, když ví, že to má za pár… Vzdoruje osudu. Dokonce i v rakvi myslí na mužské. „Vilma užívá života plnými doušky. Měla jsem vzor. Když mi bylo čtrnáct, měla jsem na konzervatoři spolužačku Laďku Kozderkovou (†37). Ona byla přesně taková bytost, živá, vášnivá, měla ráda muže, dráždila je. I když umírala, dělala si z toho srandu, brala s nadhledem osud, který jí byl souzen,“ prozradila Eliška Balzerová o své roli v Ženách v pokušení (2010). „Je správné, když si někdo ze stáří nic nedělá. Není potřeba propadat skepsi a zůstat sedět doma u křížovky. Proč si nevyrazit v růžovém kostýmku?“

Marie Rosůlková (†91), Taková normální rodinka
Seriálový šlágr (1971) byl nabitý herecky a bavil všechny generace, protože každý se tam našel. Nejstarší člen rodiny Hanákových, babička milující detektivky, podezřívavá a za vším hledající léčku či spiknutí, rodině nevadí. Jede si tu svou, máte pocit nastupujícího alzheimera, nebo to prostě se všemi jen hraje. Její dceru ztvárnila Dana Medřická a ve stejném gardu byly obsazeny i do Léta s kovbojem. Skvěle vlezlá a neodbytná babička se Marii Rosůlkové také »povedla« v komedii Já to tedy beru, šéfe.

Dana Batulková (60), Černé vdovy
Představuje malířku Aštangu, mámu Jany Plodkové, jedné z vražedkyň. Je ulítlá, cool, alternativní, ezotericky založená. „Je přepálená, já bych takhle oblečená asi ven nešla,“ míní Dana Batulková. „Když je toho moc, té ezoteriky, tak je mi to podezřelé. Ale jinak lidem neberu víru v léčitele, někomu mohou pomoct, třeba i jen psychicky.“ Dcera jí v seriálu vyčítá, že se jí jako matka moc nevěnovala, tak ať se jí neplete do života ani jako dospělé.

Erna Červená (†84), Slunce, seno, jahody
Babka v posteli, kterou vyvezou na sluníčko na dvorek, působí ve filmu spíš jako vtipná rekvizita. Chce pivo, křičí a není jí rozumět a sem tam v ruce schová slepičinec. V dalších dílech trilogie tuto roli ztvárnila Valérie Kaplanová a významněji se zapsala do děje ve Slunce, seno, erotika, když Martina Dejdara vybavila na cestu do Itálie falešnými kanadskými dolary.

Terezie Brzková (†91), Byl jednou jeden král
Jako babička se uplatnila ve filmové klasice Babička (1940) a o pár let později i právě jako kořenářka v pohádce Byl jednou jeden král (1954). Ztvárnila klasický typ podle šablony vlídné, laskavé a neskonale moudré ženy. Tady se nedá ničím překvapit ani nic vytknout. Pikantní je, že ji při natáčení Babičky děti štvaly a vlastně je vůbec neměla ráda.

Jiřina Bohdalová (87), Ach, ty vraždy!
Ztvárnila bezpočet pohádkových babiček, ale tahle je speciální. Jako advokátka v důchodu pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, jako ochotnice má přece spoustu kostým.

Jana Dítětová (†65), Jak vytrhnout velrybě stoličku
Moc »nebabičkovala«, v klasice spíš radila dceři Janě Preissové, že se má vykašlat na biologického otce svého syna Tomáše Holého. A vůbec jí mluvila do života, jak to hodně babek dělá. Lepší formu předvedla v pohádce s Čerty nejsou žerty (1984) jako Anna Máchalová. Mimochodem byla i jednou z robotických babiček ve sci-fi ve filmu Babičky dobíjejte přesně!.

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání deníku Aha!

Dana Batulková: Celý život jsem blondýna, ale nikdy jsem toho nevyužila!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ad-ga
10. 3. 2019 • 08:58

potreštené - co je to za slovo?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.