Cajthamlová boří mýty o hubnutí: Tohle vás nespasí!
Lékařka, internistka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová (56) prošla několika televizními pořady, kde lidi učila, jak správně jíst a hlavně, jak žít zdravěji a kvalitněji. I když díky těmto pořadům určitě osvítila širokou skupinu lidí, přesto připouští, že lidé stále podléhají ve vztahu k hubnutí neskutečným bludům.
Odbornice na zdravý životní styl je zatvrzelou odpůrkyní hladovek, které podle ní našemu tělu nikdy neprospívají. Fatální důsledky pak mohou mít právě na naše zdraví. Na dotaz webu i60.cz jakou z diet hodnotí jako nejšílenější, odpověděla: „Někdo si z Číny koupil vajíčka tasemnice. To je dost šílené, ne? Další šíleností jsou hladovky u onkologicky nemocných pacientů. To bych osobně hnala k odpovědnosti lidi, kteří je pacientům nabízejí. Hladovky aplikované diabetikům také velice škodí. Komerčně propagované „diety“ jsou vůbec podivné,“ je ze své praxe přesvědčená.
Dietoložka Cajthamlová o šikaně kvůli své nadváze: Změnila jsem se jako Ewa …
Celý článekKateřina Cajthamlová ale vyvrací i další utkvělé představy o hubnutí, kterým naprosto běžně podléháme.
1. Mýtus – jarní detox
Jedním z nich je třeba oblíbený jarní detox. „Skutečný význam medicínsky zneužívaného slova detoxikace je, že najdu toxin, zastavím jeho přívod a podpořím jeho vylučování z těla. Ovšem bez toho, abych věděla, o který toxin jde, jak se do těla dostal a kde se v těle nachází, nemůžu dělat nic. To, co se dnes nazývá detoxikace, je ve skutečnosti hladovka s nadbytkem tekutin.“ A to podle ní opět spíše škodí.
„Pro zajímavost vám řeknu, komu všemu to, o čem mluvíte, může uškodit. Dětem, těhotným, dospívajícím, diabetikům, kardiakům, lidem s onemocněním trávicího traktu a lidem, kteří mají například chronický zánět nebo nádor. Ostatním to možná způsobí průjem, možná to neudělá nic, ale rozhodně to nikomu nepomůže dlouhodobě zdravě zhubnout,“ vysvětlila a dodala, že kritická je i k tzv. „kouzelným potravinám“ typu zelený ječmen.
2. Mýtus – zelený ječmen
„To jsou pouze marketingové triky. Zelený ječmen se u nás kdysi jedl na jaře v podobě kaše – pražma. Lidi už měli snědené domácí zvířectvo i zásoby obilí, tak z hladu jedli různé kopřivy či zelený ječmen, který kradli na poli. Tohle nedělali chudí lidé proto, aby byli ještě hubenější, ale aby neumřeli hlady a dožili do sklizně. Ano, zelený ječmen má trošku víc bílkovin než dozrálé obilí, víc chlorofylu, protože je zelený, ale to je všechno,“ uvádí na pravou míru, jak to je s jeho omlazujícími a nutričními schopnostmi.
To mu se říká výsměch pacientům! Doktorka Cajthamlová: Káže vodu, sama bumbá …
Celý článek3. Mýtus – lepek
Negativně se staví i k bezlepkové dietě i lidí, kteří ji nepotřebují. „ Minusem je, že lidé odstraní z jídelníčku obiloviny jako oves a ječmen, které snižují hladinu cholesterolu, a začnou jíst víc rýže a kukuřice. Konkrétně třeba kukuřičné lupínky, a v tom případě je takový člověk blázen, protože jde o smažený kukuřičný škrob čili z hlediska zdravé stravy nekvalitní zdroj sacharidů a nadbytečných tuků. Doufám, že lidé přestanou dělat iracionální hlouposti pod tlakem propagandy a začnou myslet racionálně,“ dodává na závěr k tématu pro web i60.cz tato výživová specialistka.
O tom, jaké jsou naše životní preference, promluvila Kateřina Cajthamlová zde: