Akrobatický souboj geparda s impalou: Hop na stranu? I tak tě dostanu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Akrobatický souboj geparda s impalou: Hop na stranu? I tak tě dostanu!

Hop na stranu? I tak tě dostanu!
Hop na stranu? I tak tě dostanu! (Foto Profimedia.cz)

Ve známé pověsti se praví, že nouze naučila Dalibora housti. Improvizovat, aby přežili, ale někdy musí i zástupci zvířecí říše. Jako tenhle gepard jménem Imani – aby získal vysněnou kořist, zapojil do lovu akrobatické prvky.

Autorem dramatických záběrů je profesionální fotograf Jeffrey Wu (53) z kanadského Toronta. Pořídil je během návštěvy národní rezervace Masai Mara na jihozápadě Keni. Hladový gepard si tam vyhlédl impalu, než ji ale skolil, pořádně se zapotil. Ve vzduchu se jí opakovaně zarýval drápy do zadních nohou, dokud zraněné a vyčerpané zvíře nepadlo k zemi. Až pak mohl začít hodovat.

Souboj na život a na smrt, který se celý odehrál v oblaku prachu, sledoval Wu se zatajeným dechem. Šelma kromě »leteckých« prvků předvedla i stojku na předních tlapách a metala ve vzduchu kotrmelce. Tenhle oběd si rozhodně zasloužila.

Gepard štíhlý

Nejrychlejší suchozemské zvíře (dokáže vyvinout rychlost kolem 100 km/h), rovněž pohotově mění zrychlení, což z něj dělá brilantního lovce a nejhbitějšího savce přírody.
Váha: až 70 kg
Délka: až 150 cm (+ až 90 cm ocas)
Výška: až 95 cm
Věk: 12 let (v zajetí až 20)

Impala

Charakteristické jsou pro ni dva černé pruhy na hýždích. Samci mají navíc až 90 cm dlouhé černé rohy. Při útěku jsou schopné až devět metrů dlouhých a 2,5 metru vysokých skoků. Dosahují při něm rychlosti až 90 km/h.
Váha: až 65 kg
Výška (v ramenou): 90 cm
Věk: 15 let



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.