Potupa pro Babiše v USA? S Monikou do nejprestižnější postele neulehnou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Potupa pro Babiše v USA? S Monikou do nejprestižnější postele neulehnou

Andrej Babiš a Monika Babišová.
Andrej Babiš a Monika Babišová. (Herminapress.cz)

Andrej Babiš (64) přiletěl i se svou manželkou za americkým prezidentem Donaldem Trumpem (72). Český premiér je ubytovaný v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Hay Adams. Avšak na rozdíl od Petra Nečase si  »nezasloužil« ubytování v prestižní rezidenci Blair House, kde američtí prezidenti ubytovávají své návštěvy.

Petr Nečas navštívil Baracka Obamu v řijnu 2011. Tehdy byl ubytován v nejexkluzivnějším hotelu světa. Z hlediska vzdálenosti od Bílého domu na tom současný premiér nebude hůře. Hotel Hay Adams je, stejně jako Blair House, sídlu prezidenta USA na dohled.

Podle nepsaného diplomatického protokolu je ale velký rozdíl, jestli je návštěvník Bílého domu ubytován právě v Blair House, nebo někde jinde. Rezidence byla postavená ve 20. letech 19. století a je pro zahraniční politiky něco jako razítko, kterým jim americký prezident osobně prokazuje výsadu a zájem o jejich návštěvu.

"Vše, na čem ve světě protokolu záleží, jsou detaily," řekl podle Aktuálně.cz vrchní protokolář amerického ministerstva zahraničí, které má Blair House provozně na starosti, že ubytování v tomto domě je privilegium.

V Blair House byl z českých politiků ubytován hned čtyřikrát bývalý prezident Václav Havel(†75). Podle Aktuálně.cz v případě Havla se jednalo o projev respektu, který k němu měla americká politická scéna a osobně i oba prezidenti Bushové i demokrat Bill Clinton. Především první Havlova cesta do Washingtonu v únoru 1990 se odehrávala ve zcela výjimečné atmosféře, jak řekl fotograf Tomki Němec, který tehdy českého prezidenta doprovázel. "Pravděpodobně jsem byl z hlediska ubytování nějak navíc, tak jsem také nakonec bydlel v Blair House," vzpomíná podle Aktuálně.cz na starodávnou postel s nebesy, ve které spal.

Důkazem, jak symbolický politický význam může mít ubytování v Blair House, byla v říjnu 2017 vnitropolitická přestřelka v Malajsii. Podle Aktuálně.cz Opozice zaútočila na premiéra Najiba Razaka, že nemá u amerického prezidenta Donalda Trumpa dostatečnou váhu, neboť během své tehdejší návštěvy v rezidenci nebyl ubytován.

 Babiš před odletem za Trumpem: Pro ČR je to velice důležitá návštěva. Chci mluvit i o clech na evropská auta

 



Přečtěte si
yokky
6. 3. 2019 • 21:01

pn babis tam neletel spat ale plnit ukoly co si vytycil.......

milosgrigo...@...
6. 3. 2019 • 18:18

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

josefvyskoc
6. 3. 2019 • 13:19

Myslim, ze v zivote jsou daleko dulezitejsi veci, treba pohreb Jiriho Pomejeho!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.